„Užice grad studenata, cilj koji moramo ostvariti“

Autor: uzice.rs
04. April 2021
„Užice grad studenata, cilj koji moramo ostvariti“

Grad Užice i Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija potpisali su ugovor u poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je definisana saradnja u razvojnoj, istraživačkoj, stručnoj i obrazovnoj delatnosti. Sporazum predviđa niz aktivnosti koje imaju za cilj povezivanje privrede, Grada i visokog obrazovanja, radi školovanja referentnih kadrova koji će brže dolaziti do posla.

Po rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, Grad podržava rad Akademije i upravo zbog toga je potpisnik ovog sporazuma:

„Sigurni smo da će Akademija u narednom periodu opravdati naše poverenje, pre svega što većim brojem studenata iz našeg grada, okruga, pa i šire. Ti studenti, koji će ovde najpre sticati znanja, a kasnije sve naučeno usmeriti u dalji razvoj našeg grada, jesu ono što moramo podržavati. Zbog toga, a sa namerom da Užice bude grad studenata, nastavljamo sve započete aktivnosti na razvoju visokog obrazovanja.“

Akademija strukovnih sudija Zapadna Srbija-Odsek Užice jedina je državna visokoškolska ustanova u gradu sa tradicijom dugom 46 godina. Na 9 studijskih programa trenutno je više od 1 000 studenata, kojima znanje prenosi kompetentan nastavni kadar koji čini 23 doktora nauka, 9 magistara i preko 10 stručnih saradnika nastavu realizuju u moderno opremljenim kabinetima.  Saradnja sa privredom i obezbeđena stručna praksa daju mogućnost za zapošljavanje, odmah po završetku studija, a studentska razmena i saradnja sa visokoškolskim ustanovama u Evropi i dodatno iskustvo.

Na osnovnim strukovnim studijama koje traju tri godine i podrazumevaju 180 ESPB bodova zastupljeno je 9 studijskih programa: Tehnološko inženjerstvo, Mašinstvo, Informacione tehnologije, Građevinsko inženjerstvo, Unutrašnja arhitektura, Menadžment i preduzetništvo, Turizam, Računovodstvo i revizija i Zdravstvena nega.

Master studije nose 300 ESPB bodova na studijskim programima: Bezbednost i zdravlje na radu, Poslovna ekonomija i menadžment sa modulima, Građevinsko inženjerstvo i Informacione tehnologije.

Budžetsko studiranje obezbeđeno je za 240 studenta, a ostali imaju mogućnost plaćanja školarine na rate. Studije se mogu upisati posle trogodišnje srednje škole, a studiranje je moguće i iz radnog odnosa.