Užice i Harbin jačaju saradnju

19. Jun 2018
Užice i Harbin jačaju saradnju

Tokom nastavka posete Narodnoj republici Kini, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i njegov zamenik Nemanja Nešić imali su prijem kod gradonačelnika Harbina gospodina Sun Zea.

cup

Harbin je glavni grad provincije Heliođang i sa populacijom od blizu 12 miliona ljudi predstavlja administrativni, privredni i kulturni centar severoistoka Kine.

Saradnja između ova dva grada započeta je još 2015. godine zahvaljujući Lindi Vong donatoru izgradnje vrtića na Pori kada je u Užice dovela neke od najviših zvaničnika Harbina.

Na inicijativu prijatelja iz grada Harbina postignuta je obostrana saglasnost da saradnju treba još više produbiti i ojačati. Sa jedne strane dogovorena je poseta kineske delegacije zainteresovane za ulaganje u sektor poljoprivrede, zatim dolazak kineskih tur-operatera koji bi imali mogućnost da se bliže upoznaju sa potencijalima zapadne Srbije i kreiraju ture za veliko kinesko tržište. Razmatrana je mogućnost saradnje na nivou sportskih klubova, omladinskih inicijativa i kulturne saradnje.

slika

Konačno, precizirani su i detalji dolaska delegacije grada Harbina u Užice kada bi se moglo očekivati potpisivanje Sporazuma o bratimljenju između dva grada.