Užice obeležava Evropsku nedelju mobilnosti

Autor: uzice.rs
15. Septembar 2021
Užice obeležava Evropsku nedelju mobilnosti

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se manifestacija Evropska nedelja mobilnosti čije je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Grad Užice se ove godine u manifestaciju uključuje nizom aktivnosti koje će biti realizovane u narednih sedam dana. Po rečima Slobodana Šiljkovića člana Gradskog veća za saobraćaj sve planirane aktivnosti imaji za cilj što manju upotrebu motornih vozila, čime direktno utičemo na očuvanje životne sredine i bolji kvalitet vazduha.

” Tema kampanje za 2021. godinu je održiva mobilnost za zdraviji život sa sloganom “Krećimo se održivo, ostanimo zdravi”. U skladu sa tim podržaćemo određene tematske celine u periodu od sedam dana.

 

Od danas će krenuti anketiranje građana preko društvenih mreža, pa želimo da ovim putem zamolimo građane da nam daju sugestije i odgovore na pitanja iz ankete. Za sutra su planirane radionice na otvorenom u realizaciji Predškolske ustanova i Osnovnih škola. Ukoliko epidemiološke mere to dozvole dogovor je da se u bar jednom vrtiću, napolju održi radionica. Takođe, planiran je javni čas vežbanja i promocija pešačenja i zdravog života u organizaciji Sportskog saveza. Treći dan je rezervisan za promovisanje biciklizma gde će u organizaciji grada i BK “Era” biciklisti sa Gradske plaže krenuti u subotu u 11 časova trasom do Staparske banje. Obezbeđeni su prigodni pokloni od strane Agencije za bezbednost saobraćaja tako da će skoro svi učesnici dobiti prigodan poklon. Iskoristićemo priliku da još jednom podsetimo na našu Zelenu stazu i ostale sadržaje namenjene rekreaciji.”

Šiljković dodaje i da je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom saobraćajne policije dogovoreno da se na poligonu OŠ “Aleksa Dejović” održi predavanje za učenike.

Sedmi, poslednji dan manifestacije, 22. rukovodstvo Grada doći će peške na posao i time dati primer sugrađanima.

Naravno, sve aktivnosti biće realizovane u skladu sa epidemiološkim merama i vremenskim prilikama.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.