Užička biblioteka vodeća u Srbiji po dostupnosti slepim i slabovidim licima

25. Decembar 2018
Užička biblioteka vodeća u Srbiji po dostupnosti slepim i slabovidim licima

Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije slepih prva je osoba sa ostećenjem vida iz Užica koja je preko specijalnog računara postavljenog u Narodnoj biblioteci u Užicu pristupila katalogu od 30 knjiga na Brajevom pismu. Ove knjige od sada su besplatno dostupne svim slepim licima preko sajta biblioteke, ali i preko Android aplikacije tako da ih mogu čitati, odnosno slušati bilo uz pomoć čitača ekrana.

Osim lično, prema rečima Dučićeve ovo je izuzetno značajna stvar za decu i mlade sa oštećenjem vida, jer su im knjige potrebne za učenje i za dodatnu edukaciju u slobodno vreme.  U ime članova međuopštinske organizacije slepih i slabovidih lica, ona se zahvalila rukovodstvu biblioteke u Užicu ističući njihovu angažovanost i ljudskost  na poboljšaju pristupačnosti ove kulturne institucije slepim licima.

Nebojša Marković je ponosan što je autor baze i prve Android aplikacije za pristup slepih i slabovidih lica zvučnim knjigama u Srbiji i u regionu. On kaže da na sajtu Narodne biblioteke Užice postoji link ka knjigama i da je pretraga jednostavna.

„Inkluzivna kultura” naziv je projekta koji je tokom 2018. godine kroz programe namenjene osobama sa invaliditetom finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja. U okviru projekta održana je izložba, umetnički konkurs “Dodirnimo Stari grad”, na sajtu biblioteke je izrađena baza po principu univerzalnog dizajna dostupnih zvučnih knjiga za slepa i slabovida lica kao i Android aplikacija pod nazivom Katalog pristupačnih knjiga, navela je Dušica Murić, direktorka biblioteke.

Ističući da je biblioteka u Užicu sa 30 knjiga na Brajevom pismu i sa više od 300 zvučnih knjiga vodeća po inkluzivnosti u Srbiji, ona je naglasila da će slepim i slabovidim licima u delu sajta biti dostupne i najnovije informacije, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom. Murićka kaže da pet, šest slepih i slabovidih lica mesečno preuzima knjige iz biblioteke, a dolaze i da im sena plekstok aparat koji koriste prebace zvučne knjige.

Ona dodaje da je u ovoj ustanovi i dalje na snazi odluka da sve osobe sa invaliditetom sa područja grada Užica imaju besplatnu članarinu.

Projekti užičke biblioteke koji utiču na pristupačnost ove kulturne institucije osobama sa invaliditetom počeli su da se realizuju od 2014. godine i kontinuirano se sprovode. U okviru pomenutog projekta uskoro će biti publikovani rezultati o poboljšanju dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe sa invaliditetom u Užicu.