Užička projekcija filmova snimljenih Interakcija kampa 2022

Autor: Nezavisni filmski centar Filmart
27. Oktobar 2022
Užička projekcija filmova snimljenih Interakcija kampa 2022

Poslovni klub zapadne Srbije i Nezavisni filmski centar „Filmart“ Vas pozivaju sve zainteresovane na projekciju filmova snimljenih tokom kampa „Interakcija 2022“, u petak, 28. oktobra, u 16časova i 30 minuta u velikoj sali Bioskopa Art u Užicu.

Tokom avgusta ove godine, u Čačku, Užicu i Požegi, boravilo je 15 mladih filmskih stvaralaca iz Argentine, Velike Britanije, Kube, Meksika, Izraela, Indije, Hong Konga i Srbije, koji su snimili tri kratka dokumentarna filma. Flmovi su premijerno prikazani krajem avgusta u Bioskopu SKC Požega, kao i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a ovom projekcijom se ovogodišnja produkcija Interakcije predstavlja užičkoj publici.

Program:

  1. Povratak, režija: Jovana Avramović, snimljen u Požegi
  2. Jesenja sonata, režija: Abraham Eskobedo Salas, snimljen u Užicu
  3. Rajkova sreća, režija: Jovan Dopuđ, snimljen u Čačku

Ističemo da je film „Jesnja sonata“, snimljen u Užicu, i da za glavnog junaka ima čuvenog užičkog fotografa Miloša Cvetkovića Cveklu. Miloš je tokom pandemijskog karantina započeo skeniranje negativa, tj. svog obimnog fotografskog, ali i životnog dela. Sećanja na stvarnost sa kojom se suočio tokom ratova 90-ih, vraćaju se i progone ga. Suočavajući se sa ovim demonima, Miloš ipak nastavlja da radi na monografiji kao svojoj zaostavštini.

Kadar iz filma “Jesnja sonata” sa glavnim junakom fotografom Milošom Cvetkovićem Cveklom


Interakcija kamp okupio je tokom sedamnaestogodišnje realizacije oko 275 učesnika iz više od 60 zemalja, studenata više od sto filmskih akademija. Snimljeno je 56 kratkih dokumentarnih filmova, a osvojeno je više od 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.


NFC Filmart realizuje program Interakcija 2022 u partnerstvu sa Poslovnim klubom Zapadne Srbije, Beldocs festivalom i KinoKultom Čačak, a uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

Fotografije—Nezavisni filmski centar Filmart