Užicu osam miliona dinara za “jedinstveno upravno mesto”

Autor: novaekonomija.rs
18. Novembar 2019
Užicu osam miliona dinara za “jedinstveno upravno mesto”

Šest lokalnih samouprava podeliće 45 miliona dinara namenjenih za uvođenje „jedinstvenog upravnog mesta”, odnosno jednošalterskog sistema, po kom građani na jednom mestu mogu da završe sve poslove sa lokalnom upravom.

Opštinama Kuršumlija i Stara Pazova biće dodeljeno po 8,5 miliona dinara, grad Užice dobiće osam, Gornji Milanovac 7,5, opština Vlasotince 6,5, a Rača šest miliona dinara.

Odluku o dodeli sredstava donelo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, i ona je objavljena u Službenom glasniku Srbije.

Ministarstvo je 4. oktobra objavila javni poziv za dodelu ovih sredstava, a 14 jedinica lokalne samouprave i gradskih opština blagovremeno je dostavilo zahtev, od čega jedan nije ispunjavao uslove.

Kako se navodi u odluci, komisija za evaluaciju prijava utvrdila je konačnu rang listu i dostavila je ministru Branku Ružiću.

Predviđeno je da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sa navedenim jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama zaključiti ugovore o dodeli sredstva kojim će se detaljno regulisati međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Podsećamo, u septembru ove godine  Lazarevac je bio prva opština koja je otvorila Jedinstveno upravno mesto, od njih osam koje je Ministarstvo prošle godine finansiralo sa ukupno 52 miliona dinara.

Inače, ovaj ovaj projekat u Srbiji je podržala Gruzija koja je jedan od lidera modernih i efiaksnih usluga građanima.