Vanredno u Arilju, Ivanjici i Lučanima

Autor: Tanjug, InfoLIGA, Infoera.rs, Rina
03. Jun 2019
Vanredno u Arilju, Ivanjici i Lučanima

U Arilju, Lučanima, Ivanjici na snazi je vanredna situacija, usled izlivanja potoka i kanala za odvodnjavanje. Voda je prodrla u kuće. U pojedinim opštinama evakuišu se domaćinstva. Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.

Situacija u Užicu nije problematična, osim nabujalih potoka, nema izlivanja reka. Trenutno je najkritičnije u Arilju, gde je Moravica nabujala. Skrapež je u koritu, pa nema opasnosti od izlivanja na području opštine Požega, rekao je za Infoeru, Jugoslav Jovanović iz Srbijavoda.

Štab za vanredne situacije doneo je jutros odluku o proglašenju vanredne situacije u Opštini Arilje zbog porasta reke Moravice i izlivanja lokalnih bujičnih tokova, rekao je za agenicju RINA Rade Marković komandir vatrogasne jedinice u Arilju.

Najkritičnije je u selu Mirosaljci, gde je ugroženo pet kuća i jedna fabrička hala. S obzirom da su padavine prestale očekujemo da se voda polako povlači. Spremni su džakovi sa peskom, a Marković je apelovao na građane da pomere mehanizaciju i stoku iz priobalnog dela i ugroženih područja.

Jaka kiša koja pada već nekoliko sati na području ivanjičke opštine izazvala je niz problema. Izlili su se bujični potoci, pokrenula klizišta a sutereni nekoliko kuća su poplavljeni. Saobraćaj prema Prilikama je usporen jer se voda izlila na magistralni put.

Na području opštine Ivanjica od jutros je palo 116 litara kiše po kvadratnom metru, a zbog obilnih padavina pričinjena je velika materijalna šteta u infrastrukturi, rekao je za Tanjug predsednik te opštine Zoran Lazović. Na području opštine Ivanjica kiša  je proglašena vanredna situacija, a spasilačke ekipe su na terenu…

Na području grada Užica zbog crvenog meteoalarma proglašena je vanredna odbrana od poplava , a poverenici su dužni da prate nivo vodotokova u svojim mesnim zajednicama, naročito na kritičnim lokacijama, i da izveštavaju Gradski štab o promenama.