Vanredno u Arilju, Kosjeriću i Ivanjici…

Autor: infoliga.rs, presslider.rs, prviportal.net arilje.org radiopozega.rs
23. Jun 2020
Vanredno u Arilju, Kosjeriću i Ivanjici…

Reke Moravica i Rzav ogromne štete pričinile su na infrastrukturnim objektima, ali i u brojnim domaćinstvima u okolini Arilja konkretno u selima i naseljima Trešnjevica,  Stupčevići, Mirosaljci, ,Dragojevac, Cerova, Bogojevići, Arilje i Grdovići,  usled čega je proglašena vanredna situacija. Voda je odnela deo obale i puta kod Brusnika, pa je magistralni put Ivanjica – Arilje zatvoren, a neprohodni su i putni pravaci prema Osonici, Pridvorici, Grabovici i Šumama.

Foto–radio rzavac

Rzav je poplavio plaže i privremene objekte iza akumulacije Ševelj, pod vodom se našla cela plaža Urjak. Duž toka Moravice, meštani pokušavaju da podignu nasipe oko svojih dvorišta i da spasu imovinu iz prizemnih prostorija. Voda je potopila i hektare malinjaka, voćnjaka i bašti.

Usled novonastale situacije, JKP Zelen je obavestilo stanovnike MZ Trešnjevica, Mirosaljci, Dragojevac, Cerova i Virovo da zbog rizika od pucanja cevi obustave vodosnadbevanje. Ove mere će biti na snazi do normalizacije situacije.

U Ivanjici je proglašena vanredna situacija zbog poplava, rekao je za InfoLIGU zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

On je istakao da je Moravica nanela ogromne štete putnoj infrastrukturi, poslovnim i stambenim objektima, mostovima. Situacija se pogoršava jer kiša ne prestaje da pada, a klizišta koja se pokreću ugrožavaju domaćinstva. Ovakva nepogoda Ivanjicu nije zadeseila još od 1965. godine. Svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija su na terenu ali je stanje i dalje alarmantno, rekao je Mitrović.

Foto–InfoLIGA

Zabranjen je saobraćaj za sva motorna vozila preko mosta u naselju Radaljevo i preko mostova na Bukovici i Derovcu.

Velika količina padavina uzrokovala je i izlivanje reke Skrapež u centru Kosjerića. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja.  Nivo Skrapeža je posle poplave u opadanju, uprkos kiši, pa se ne očekuje novo izlivanje reke. Dve porodice, sa ukupno četiri člana, evakuisane su iz svojih domova i smeštene su u sportsku halu.

Oko 50 objekatau Kosjeriću je poplavljeno

Poplavljeno je oko 50 kuća u samom centru varoši, a voda se u pojedinim ulicama podigla metar i po od asfalta, potopivši potpuno desetine automobila parkiranih nedaleko od novog mosta. Pod vodom je bio i hotel „Skrapež“.