Vaučeri za odmor u Srbiji za još 400 000 građana od sutra

Autor: turistickisvet.com
12. Maj 2020
Vaučeri za odmor u Srbiji za još 400 000 građana od sutra

Najavljene dve milijarde dinara za turističke vaučere za odmor u Srbiji znače da će moći da ih koristi još 400.000 građana Srbije, i to na svim destinacijama bez izuzetaka. Prijave građana za korišćenje vaučera za godišnji odmor u Srbiji, moguće je podneti od srede 13. maja 2020. godine na šalterima JP Pošta Srbije u celoj zemlji. Građanima Srbije na raspolaganju je 400.000 novih vaučera, koje je moguće iskoristiti do 20. novembra ove godine.

Izmenama i dopunama Uredbe o korišćenju vaučera propisane su sledeće novine:

  • proširena je mogućnost korišćenja vaučera za smeštaj u ugostiteljskim objektima u celoj zemlji, bez izuzetka (do sada su bili izuzeti Beograd i Novi Sad);
  • povećan je limit primanja za radno angažovana lica, kao i za ratne vojne invalide i civilne invalide rata sa 60.000 na 70.000 dinara;
  • proširen je obuhvat građana koji imaju pravo na vaučere na studente prvog, drugog i trećeg stepena.

Studenti su u obavezi da prilikom podnošenja prijave za dodelu vaučera, prilože original potvrdu visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću školsku godinu, kao i fotokopiju prve, odnosno druge strane indeksa, sa slikom i ličnim podacima.


Resorni ministar je nedavno podsetio da je do 26. februara ove godine podeljeno 160.000 vaučera i najavljujući da se razmatra da se kroz novih 400.000 vaučera proširi obuhvat onih koji mogu da ih koriste. Vaučere su prethodnih godina najviše koristili penzioneri i to u čak 54%, a zatim nezaposleni i oni čija su primanja manja od 60.000 dinara.


Procene su da će na svetskom nivou gubitak u oblasti turizma biti oko 450 milijardi evra, jer je turizam prva grana privrede koja je pogođena zbog pandemije. Međutim, ohrabruje činjenica da je turizam nakon svetske ekonomske krize pokazao da se prvi oporavlja i da je najfleksibilniji na ovakve krize.

Inače, sve ukazuje da bi za prvih pet meseci ove godine Srbija mogla da pretrpi štetu od oko 300 miliona evra zbog manjeg deviznog priliva od stranih turista,a da u to nisu uračunata domaća turistička putovanja.

Po rečima ministra Ljajića zbog upravo zbog toga je ova akcija značajna, jer bi manjak koji će uslediti zbog manjeg dolazaka stranih gostiju bar delimično moga da se nadomesti akcijom turističkih vaučera .