Velika Gospojina u Karanu

26. Avgust 2017
Velika Gospojina u Karanu

Ovogodišnji program na Veliku Gospojinu u organizaciji Crkvene opštine Karan i Udruženja “Župa Lužnica” posvećen je obeležavanju 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Udruženje građana „Župa Lužnica“ koje je osnovano 7. jula 2012. godine u Karanu, u  svom programu posebnu pažnju posvećuje očuvanju tradicije, negovanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa kao i povrtak izvornoj veri. Članovi udruženja kroz aktivnosti afirmišu Lužničku dolinu i njene meštane u široj istorijsko – vremenskoj i prostornoj dimenziji.

Organizovanje povremenih ili tradicionalnih manifestacija kulturnog karaktera kao i obeležavanje važnih datuma vezanih za istoriju i tradiciju Lužničke doline, samo su  neke od aktivnosti ovog udruženja.

Od osnivanja Udruženja pa do danas, Duhovno veče na Veliku Gospojinu u porti Bele crkve karanske predstavlja centralni događaj koji svake godine okuplja veliki broj posetilaca koji tada pohode ovu svetinju, učestvuju na večernjoj službi  i uživaju u umetničkom programu i druženju.

I ove, 2017. godine, okupićemo se po šesti put ispred Brajanove zadužbine  povodom Velike Gospojine.

Ovogodišnji program posvećen je obeležavanju 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Voditelji programa: Katarina Gligorijević i Sreten Mirčić

U programu za koji scenario i režiju potpisuje Valentina Zlatanović Marković, će učestvovati Sveštenik Veljko Jaraković, Rade Ostojić, veroučitelj, profesorka istorije Vesna Lučić,  Jelena Guskić Petrović, mr umetnosti koja će izložiti ikone i crteže, zatim  Lola Veljović, psihijatar i pesnikinja i glumac Darko Radivojević.

 

U muzičkom delu programa nastupiće Anastasija i Danilo Tomić, Anastasja Stanišić  i polaznici Škole gitare sveštenika Milovana Vujovića.

Organizator programa je Crkvena opština Karan i Udruženje „Župa Lužnica“

Program počinje u 19 časova i 45 minuta, a u slučaju lošeg vremena umetnički program biće održan u Domu kulture u Karanu.