Veliki broj zdravstvenih radnika van sistema zbog obolevanja od kovida 19

Autor: uzice.rs
23. Januar 2022
Veliki broj zdravstvenih radnika van sistema zbog obolevanja od kovida 19

U Užicu, kao i u ostatku Srbije, od Nove godine prisutno je drastično pogoršanje epidemiološke situacije. Broj pregleda u kovid ambulanti za odrasle na dnevnom nivou je oko 700. Ove podatke saopštila je direktorka Doma zdravlja dr Danijela Marinković uz napomenu da situaciju dodatno otežava i veliki broj zdravstvenih radnika koji su van sistema zbog obolevanja od kovida 19.

Ona je istakla da je od 370 ljudi koji rade u Domu zdravlja Užice njih oko 70 trenutno na bolovanju.

“U kovid ambulantama i pre i popodne rade po tri lekara, a od sledeće sedmice u prepodnevnoj smeni radiće četiri. Pored toga tu su lekari u redovnom sistemu Doma zdravlja i na vakcinalnom punktu. Zbog svega navedenog nije moguće izaći u susret zahtevima zdravstvene stanice Sevojno za dobijanjem pedijatra koji bi zamenio njihovog obolelog zaposlenog. Zdravstveni centar Užice je još 28. decembra objavio konkurs za pedijatra, kada im je pedijatar koji je radio otišao u penziju, ali se niko nije javio. Jednostavno nijednog lekara nema ni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje”.

Dr Marinković dodaje i da su bili prinuđeni da obustave rad pedijatra u Zdravstvenoj stanici u Sevojnu pa se deca za sva stanja koja ukazuju na kovid moraju javiti u kovid ambulantu Dispanzera za majku i dete u Užicu, gde se inače obavi oko 80 pregleda dnevno.

“Dva lekara koja pokrivaju ambulantu za odrasle u Sevojnu primaće hitne slučajeve kod dece. Bilo koji drugi pedijatar ne može da obavi preglede te dece sem njihovog izabranog lekara“, rekla je direktorka Doma zdravlja.