Višestruka korist nakon rekonstrukcije škole u Novoj Varoši

03. Jun 2019
Višestruka korist nakon rekonstrukcije škole u Novoj Varoši

Rekonstrukcija novovaroške Osnovne škole “Živko Ljujić” počela je protekle sednice, a rok za završetak radova je osam meseci. Vladina Кancelarije za javna ulaganja izdvojila  je za ovaj projekat 490 miliona dinara.

Počela rekonstrukcija OŠ Živko Ljujić, foto: Rina A.Rovčanin

Uz podršku Ministarstva prosvete lokalna samouprava je dosta uložila u obnovu stare škole. Kroz projekat energetske efikasnosti ministarstvo je izdvojilo oko 10 miliona dinara, tako da je promenjena stolarija na celoj zgradi i urađena termoizolacija.  Iz lokalnog budžeta sa četiri miliona dinara asfaltirano je  školsko dvorište, a u dve učionice je urađena međuspratna konstrukcija, istakao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, dodajući da je nabavljena i kompletna oprema za 12 učionica i savremene table.

Vasiljević je siguran da će se rekosntrukcijom škole postići značajna ušteda u lokalnom budžetu i da će opština na osnovu toga moći da računa na novac  za druge projekte, ulice i puteve.

Završetkom radova na rekonstrukciji škole ispuniće se uslovi za jednosmenski rad u mlađim razredima, što je deo strategije razvoja obrazovanja u RS, naglasio je Risto Popović, direktor škole. On je naglasio da se osim zgrade škole adaptira i školska dvorana na kojoj će biti postavljena nova stolarija, termoizolacija svih zidova i biće promenjeni  radijatori.

Radovi na rekonstrukciji škole u Novoj Varoši povereni su preduzeću Granit plus iz Užica i Standar Iviz grupi iz Beograda, rekao je Vladimir Borisavljević odgovorni izvođač radova i predstavnik konzorcijuma firmi koje će izvoditi radove na školi zahvaljujući se  se Кancelariji na poverenju, je istakao da će se raditi sa kvalitetnim materijalima.

Investitori i izvođači očekuju razumevanje učenika, roditelja i nastavnika jer će svi biti na dobitku.

Treba istaći da u periodu do kada budu trajali radovi stariji razredi biće u drugoj smeni koja se održava u srednjoj školi, a časovi počinju u 14, 10.

Inače, Osnovne škole “Živko Ljujić” sagrađena je pre 45 godina i trenutno broji 780 učenika, a primetan je sve manji broj dece koji se upisuju u ovu školu.