Vlada Srbije usvojila Program zaštite vazduha do 2030. godine

19. Decembar 2022
Vlada Srbije usvojila Program zaštite vazduha do 2030. godine

Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha sa akcionim planom za period od 2022. do 2030. godine kojim su definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha. Treba istaći da je time Srbija po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha za čiju implementaciju će u narednim godinama biti potrebna ulaganja od 2,6 milijardi evra, navedeno je u saopštenju Vlade.

Ciljevi programa će biti ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.
Programom su definisane i mere i aktivnosti koje će pomoći jedinicama lokalne samouprave u daljem razvoju planova kvaliteta vazduha, kratkoročnih akcionih planova i programa lokalnih monitoringa.
Neke od predviđenih mera omogućiće bržu zamenu starih uređaja za grejanje u domaćinstvima i obnovu voznog parka deregistracijom, odnosno otpremanjem najstarijih Euro 1, 2 i 3 dizel putničkih vozila i lakih teretnih vozila, kao i EURO I, II i III dizel autobusa u reciklažne centre.
Program predviđa i realizaciju aktivnosti koje se odnose na edukaciju, obuku za primenu najboljih praksi i podizanje svesti, u cilju uspostavljanja konsenzusa o važnosti menjanja navika i davanja doprinosa u ovoj oblasti svih članova društvene zajednice.
Unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan je od ključnih prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine. Program zaštite vazduha koji je danas usvojen trasiraće put za sprovođenje mera i aktivnosti u narednim godinama, čime će se dati doprinos životnoj sredini, čistijem vazduhu i zdravlju građana, navodi se u saopštenju.