Vlatko Stefanovski Trio u nedelju u Užicu

11. Jun 2019
Vlatko Stefanovski Trio u nedelju u Užicu

Jedan od najboljih gitarista sa ovih prostora, osnivač legendarne jugoslovenske grupe Leb i sol, Vlatko Stefanovski nastupiće sa svojim triom u Užicu. Publici na Trgu Partizana predstaviće se u nedelju 16. juna  sa početkom u 20 časova i 30 minuta. Koncert Vlatko Stefanovski Tria biće održan u okviru programa Kulturnog leta. Pokrovitelj programa je grad Užice a organizator je Gradski kulturni centar.

Inače, Vlatko Stefanovski je rođen 1957. godine u Prilepu (Makedonija) u pozorišnoj porodici. Počeo je da svira gitaru sa 13 godina, da bi u svojim kasnim tinejdžerskim godinama osnovao grupu Leb i sol koja je postala jedno od najvažnijih imena u muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.
Od sredine devedesetih, Stefanovski je napravio vrlo uspešnu solo karijeru. Snimao je zavidna solo izdanja, kao “Cowboys & Indians”, “Sarajevo”, “Vlatko Stefanovski trio”, “Kula od karti”, “Grom iz plavog neba”… Sarađivao je sa Miroslavom Tadićem na albumima “Kruševsku”, “Treta majka”, “Live in Belgrade” i “Live in Zagreb”. Ti albumi stavili su novo svetlo na akustičnu gitaru Vlatka Stefanovskog, njegov rad, i na njegova dalja traganja u makedonskoj tradicionalnoj muzici.
U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao po celom svetu sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stohelo Rozenberg, Džiboni, Jan Akerman i Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin, i mnogi drugi. Njegov nedavni rad takođe uključuje muziku za filmove, pozorište i balet.
Stefanovski je poznat po svojoj jedinstvenoj gitarskoj tehnici i tonu. Sa svojim Vlatko Stefanovski Triom nastupao je širom sveta.

Od 2007. godini Stefanovski nosi zvanje Počasnog doktora u oblasti umetnosti na Univerzitetu Sv. Kiril i Metodij u Skoplju.