Za buduće akademce i IT biznis

Autor: B.Kuzmanović
04. Jun 2019
Za buduće akademce i IT biznis

Centar visokog obrazovanja i biznisa iz oblasti informacionih tehnologija, biće smešten u Krčagovu u zgradi nekadašnjeg komandno obrazovnog centra na površini od oko 2500 metara kvadratnih, najavio  je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica. On je pojasnio da će donji sprat biti namenjen kompanijama iz IT sektora,  a da će na gornjem biti izgrađen amfiteatar sa 100 mesta za buduće studente.

Imamo obećanje ministra Nenada Popovića da će opredeliti oko 400 hiljada evra da se na donjem spratu, na 300 metara kvadratnih, stvore uslovi za Regionalni inovacioni centar, koji se uklapa u lokalnu strategiju da na jednom mestu imamo i biznis i početni biznis i obrazovanje u oblasti IT-a, očekuje Petković.

On je najavio formiranje zajedničkog nastavnog programa za trogodišnje i master studije Visoke škole strukovnih studija u Užicu i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada u oblasti informacionih tehnologija.

Ovaj nastavni program praktično postoji na Visokoj školi strukovnih studija u Užicu i to je odsek za informacione tehnologije. Zajednički smo zaključili da će pojačan sa delom profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i programom koji se na ovom fakultetu pokazao kao izvanredan, biti zanimljiviji i traženiji na tržištu i da će biti više studenata na tom odseku nego do sada, ali i više studenata na master studijama.

Gradonačelnik veruje da će novi nastavni program i zadržati mlade u Užicu zbog čega tvrdi nema potrebe da se u ovom momentu razmišlja o akademskim studijama. Kada prostor bude rekonstruisan razmišljaćemo i o odeljenjima nekih drugih fakulteta koji su zanimljivi za užičku privredu, rekao je gradonačelnik. On je dodao da u ovom momentu nije realna opcija o integrisanom univerzitetu, ističući da se od toga ne odustaje.

Inače, vrednost radova je 49,1 milion dinara od kojih 28 miliona i 600 hiljada dinara izdvaja grad Užice, a ostatak Ministarstvo privrede. Izvođač radova je Energo-servis iz Beograda.

 

Značajnim ulaganjima koja su se desila poslednje četiri godine Krčagovo gubi status periferije i prerasta u produženi centar grada, ocenio je gradonačelnik podsetivši da je sredstvima ministarstava i republičkih preduzeća urađena rekonstrukcija ulice Miloša Obrenovića. U narednom periodu počeće radova na završetku kišne kanalizacije u pomenutoj ulici, ali i u ulicama Heroja Jerkovića, Karađorđevoj, gde će sredstvima JKP Vodovod biti zamenjen kilometar azbestnih cevi. Nabrajajući projekte koji su u toku i najavljujući nove Petković je pomenuo i rekonstrukciju Banjičke ulice, skori početak radova na budućem tržnom centru i nastavak radova na završetku sportske hale za šta je ministarstvo sporta opredelilo 60 miliona dinara.