Za svako novorođeno dete majkama u Užicu po pet hiljada dinara

08. Januar 2021
Za svako novorođeno dete majkama u Užicu po pet hiljada dinara

Gradsko veće Užica je na danas održanoj 27.sednici odlučilo da se za rođenje deteta ove godine dodeli jednokratna novčana pomoć od 5 000 dinara svim majkama, bez obzira na status zaposlenja i bez obzira na to koje je joj dete po redu.

Iz Gradske kuće podsećaju na već usvojene mere u okviru pronatalitetnog programa koje lokalna samouprava preduzima u cilju podsticanja rađanja dece na svojoj teritoriji i pomoći roditeljima:

Jednokratna novčana pomoć nezaposlenim porodiljama, jednokratna novčana pomoć za rođenje trećeg i svakog narednog deteta, dodela besplatnog sedišta za bebe, Užička porodična kartica(program subvencija – umanjenje cena prilikom plaćanja dobara i usluga za roditelje sa troje i više dece), gradska stipendija za talentovane učenike koji potiču iz porodica sa troje i više dece, a ovo je još jedna dodatna mera sa istim ciljem, naveli su iz Gradske kuće.

Na istoj sednici Gradskog veća Užica, usvojen je i Pravilnik o uslovima, kriterijumima i postupku korišćenja budžetskih sredstava za lečenje maloletne dece sa prebivalištem na teritoriji grada Užica.

Ovim Pravilnikom je predviđeno formiranje Komisije koja se sastoji od dva doktora medicine – specijalista pedijatrije, jednog predstavnika Centra za socijalni rad i dva predstavnika iz gradske uprave.

U saopštenju nakon sednice Gradskog veća se ističe da će komisija na osnovu medicinske dokumentacije i priloženih dokaza davati svoje mišljenje o ispunjenosti uslova za korišćenje budžetskih sredstava za lečenje maloletne dece.