Zaboravljeni neimar

10. Decembar 2016
Zaboravljeni neimar

Monografija Vlajko Brković- ZABORAVLJENI NEIMAR autora Dragiše Milosavljevića biće promovisana u ponedeljak 12. decembra u 19 časova u sali Narodnog pozorišta u Užicu. Neposredno pred promociju u 18, 30 u holu pozorišta biće otvorena izložba.

Ove godine navršava se 25.godina od smrti Vlajka Brkovića, graditelja i čoveka koji je bio posvećen privrednom razvoju Užica. Iza sebe je ostavio najveći projekat u bivšoj SFRJ Valjaonicu aluminijuma, a njegovom zaslugom građeni si pogoni u Sevojnu, Arilju,Karanu,Ravnima. Paraleleno sa početkom gradnje Valjaonice nicale su i brojne zgrade pa i čitavi stambeni kompleksi u Užicu za potrebe radnika, ali i obdaništa, škole, putevi

Vlajko Brković je rođen 1925. godine u selu Potočanje, kod Užica. Bio je učesnik Narodnooslobodilačkog tata, a studije na Metalurškom fakultetu završio je 1952. godine u Ljubljani. Bio je stipendista Valjaonice bakra i po diplomiranju zaposlio se u toj fabrici. Počeo je kao asistent upravnika presaonice, inženjer u tehničkoj pripremi, potom kao upravnik presaonice, pa šef proizvodnje, a 1960. godine izbran je za direktora i tu dužnost obavljao do 1972. godine.

Nakon zatvorske kazne Brković odlazi u beogradsko spoljnotrgovinsko preduzeće Geneks, a bio je predstavnik Geneksa u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, poslanik Privrednog veća u Saveznoj skupštini i član Privredne komore SFRJ, nosilac je mnogih priznanja i odlikovan ordenom rada sa zlatnim vencem.

Preminuo je iznenada 7. decembra 1991. godine.