Zaštita životne sredine u medijskom fokusu Užičana

17. Januar 2018
Zaštita životne sredine u medijskom fokusu Užičana

Užičani delimično veruju lokalnim medijima koje su prosečno ocenili sa 3,5  u online anketi koju su od 1. do 31. decembra sprovela Udruženje “RAZVOJ UE” i Užički centar za ljudska prava i demokratijua. Ovi podaci istaknuti su na javnoj raspravi koja je deo zajedničkih aktivnosti na projektima dva udruženja koji se realizuju u okviru programa podrške “Kaži/traži šta te zanima“ koji izvodi Balkanska istraživačka mreža, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija „Slavko Ćuruvija“, a u okviru projekta „Javni novac za javni interes“ koji finansira Evropska unija.

pitanja

Foto–M.Stevanović

 

Online anketa koja je u pomenutom periodu bila postavljena na portalima udruženja “RAZVOJ UE” i Užičkog centraza ljudska prava i demokratiju  i na zvaničnom sajtu grada Užica je pokazala da se oko 67% naših sugrađana informiše preko društvenih mreža, zatim posredstvom portala (oko 54%), radio stanica (31%), a televizije 17 procenata.

Na pitanje šta očekuju od lokalnih medija najveći broj građana od 539 koji su popunili anketu je istakao istraživačke priče, dok se veliki procenat anketiranih (oko 39%) izjasnio da u medijima želi manje političkih a više ljudskih priča i proverenih informacija.

javni interes

Foto–M.Stevanović

Manje od 10% građana zna da se sa računa poreskih obveznika Užica za finansiranje medija izdvaja osam miliona dinara.

Više od polovine učesnika ankete je istaklo da medijski sadržaji koji se finansiraju iz gradskog budžeta nisu vidno obeleženi u medijima koji su dobili sredstva za to, dok oko 30% njih misli da građani plaćaju medijske stranačke aktivnosti.

nas tri

Foto–M.Stevanović

Inače, najveći procenat onih koji su popunili anketu informiše se prekoportala Užice Oglasna tabla, dok je na drugoj poziciji portal Užička republika press.Ukupno oko 59% građana Užica informacije dobija posredstvom TV5, Užičke nedelje i Radio Lune.

Građani koji su učestvovali u online anketi i koji su anketirani tokom ulične akcije žele da mediji u naredne dve godine više pažnje posvete temama iz oblasti zaštite životne sredine (stimulisanju mera za smanjenje aerozagađenja i unapređenja primarne selekcije otpada, ali i unapređenju monitoringa kvaliteta voda).

Interesuje ih da se informišu i o mogućnostima grada za privlačenje investicija i  razvoj omladinskog preduzetništva. Kao značajne su naveli i teme o nasilju i bezbednosti građana, razvoju infrastrukture, razvoj ruralne ekonomije kroz turizam i organsku proizvodnju i stvaranje uslova za razvoj kreativne i IT industrije kroz neformalno obrazovanje.

Power Point prezentaciju sa rezultatima online ankete i ulične akcije možete preuzeti OVDE.

Predstavnici Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju su na osnovu razgovora sa učesnicima šest fokus grupa (osobe sa invaliditetom, mladi, stari, žene, Romi, nezaposleni) kao ključne teme koje ove grupe očekuju da se nađu u medijima istakli bezbednost građana, ekološke problemi u gradu, društveni život starih i informacije o svim pravima OSI (subvencije,  zapošljavanje i obrazovanje).

prioriteti

Foto–M.Stevanović

Učesnicima fokus grupama su važne i teme vezano za razvoj i dostupnost socijalnih usluga, zatim pravnu zaštitu žrtava nasilja i reproduktivno zdravlje žena i žele da u medijima čitaju, slušaju i vide poznate Užičanke koje su bile prve u struci, politici i aktivizmu, zatim mlade uspešne Užičane, da se informišu o kulturnim i sportskim dešavanja u gradu, ali i kulturi i tradiciji manjina, konkretno Roma.

Power Point prezentaciju sa rezultatima fokus grupa možete preuzeti OVDE.

Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Udruženje „RAZVOJ UE” će na osnovu predloga sakupljenih tokom javnih konsultacija uputiti predlog odluke o lokalnim medijskim temama od javnog interesa na usvajanje Gradskom veću Užica, u nadi da će se one zaista i naći u konkursima za medijske projekte 2018. i 2019. godine.

Na javnoj raspravi predstavljen je i deo nalaza analize projektnog sufinansiranja medija iz budžeta grada Užica u 2016. i 2017. godini koju su nezavisni eksperti uradili po istoj istraživačkoj metodologiji koju je 2015. godine koristio BIRN.

Do kraja sedmice kompletna analiza biće upućena na adrese predstavnika gradske vlasti, lokalnih institucija i preduzeća, kao i nevladinih organizacija i medija.

U cilju jačanja kapaciteta zaposlenih u gradskoj upravi za efikasniju primenu Zakona o javnom informisanju i medijima tokom naredne nedelje biće održana radionica.