Završena energetska sanacija vrtića Poletarac

Autor: uzice.rs
09. Jul 2022
Završena energetska sanacija vrtića Poletarac

Završena je energetska sanacija vrtića “Poletarac”, pa mališani koji su privremeno boravili u drugim objektima Predškolske ustanove Užice vratili su se u svoj vrtić. Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima obišla je vrtić i izrazila zadovoljstvo, jer će  pored smanjenja aerozagađenja, energetska sanacija ovog objekta doprineti boljim uslovima za boravak dece i zaposlenih. Takođe očekuje se i značajna ušteda energije, a samim tim i finansisjkih sredstava.

“Pored ugradnje gasnog generatora ovde je zamenjena stolarija, zamenjeni su radijatorski ventili, kao i spušteni plafoni u delu objekta. Urađena je i dojava požara. Svi radovi izvedeni su u skladu sa projektom a mi ćemo se truditi da iz sopstvenih sredstva u narednom periodu dodatno sredimo  unutrašnjost objekta i nabavimo novi nameštaj”, istakla je gradonačelnica.

Ona je podsetila da je sanacija ovog objekta deo projekta kojim su obuhvaćene još tri osnovne škole vrednog 1,8 miliona evra koji realizuje Vlada Švajcarske u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

“Pored sredstva opredeljenih kroz projekat opredelili smo iz budžeta grada i dodatnih 17 miliona dinara za zamenu stolarije u Osnovnoj školi u Karanu koja će kao i ostale škole iz projekta sa Švajcarskom vladom biti završena do 1. septembra. Dakle i škola u Krvavcima, kao i OŠ “Nada Matić” čija energetska sanacija je u toku biće spremne do 1. septembra”.

Gradonačelnica je izrazila očekivanje da će do kraja ove godine biti završeni radovi prve faze izgradnje vrtića na Carini koji obuhvataju izgradnju i pokrivanje objekta kao i ugradnju stolarije. Druga faza radova u unutrašnjosti objekta planirana je za narednu godinu i za tu fazu očekuje se značajna podrška Vlade Republike Srbije. Pored toga do ukidanja liste čekanja dovešće i proširenje kapaciteta odnosno dogradnja postojećih vrtića.

Kako je istakla direktorka Prešskolske ustanove Užice Veselinka Jovanović ove godine primljen je 721 zahtev za upis dece i u prvoj fazi do normativa primljeno je 248 mališana.

 

“Imamo mogućnost povećanja broja upisane dece do 20 posto i to ćemo uraditi u toku ove, a najkasnije do kraja sledeće sedmice. Naravno poštovaćemo zakonske normative i saglasnost koju smo dobili od osnivača za povećanje grupa za 20 odsto tamo gde ima mesta”.

Do sredine jula meseca očekuje se i potpisivanje ugovora o adaptaciji prostora u Karanu gde će zahvaljujući sredstvima iz ovog programa i sredstvima iz budžeta Grada biti otvoren prvi seoski vrtić.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs