Kardiovaskularni bolesnici dodatno ugroženi tokom epidemije koronavirusa

iconZdravlje

September 28, 2020

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, a Srbija ga dočekuje sa neslavnom statistikom – oko dva miliona ljudi ima kardiovaskularne bolesti, a svake godine više od 50 hiljada pacijenata izgubi bitku sa ovim bolestima. Inače, od kardiovaskularnih bolesti u svetu boluje više od dve milijarde ljudi, a skoro 20 miliona pacijenata umre od bolesti srca i krvnih sudova. Bolesti srca i krvnih sudova zauzimaju vodeće mesto po oboljevanju i umiranju, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Poslednjih šest meseci, mnogobrojnim kardiovaskularnim pacijentima zdravstveno stanje dodatno komplikuje i epidemija koronavirusa, zbog otežanog pristupa redovnim kontrolnim pregledima i dijagnostičkim procedurama.

Udruženje “Moja duga šansa” zajedno sa lekarima kardiolozima, već nekoliko meseci organizuje onlajn savetovališta za sve kardiovaskularne pacijente u Srbiji.

Do sada je realizovano 12 onlajn savetovališta na kojima je učestvovalo više od 20 lekara i pacijenata, članova udruženja, a koja se emituju svakog četvrtaka od 10 do 11 sati na Youtube kanalu “Pokucaj, mi smo tu”.

Kako su najavili iz udruženja, s obzirom na to da situacija sa korona virusom i dalje ne jenjava, udruženje i lekari nastaviće sa organizacijama onlajn savetovališta i tokom jeseni.

Takođe, planiramo je da se do kraja godine organizuje još 14 onlajn savetovališta u istom terminu, kao i da o bolestima srca ne treba pričati samo jednom godišnje, 29. septembra, već što češće, sa više preventivnih i pravih poruka od strane lekara i pacijenata koji su preživeli infarkt, kako bismo edukovali građane i smanjili lošu statistiku.

Oni kažu da su pored savetovališta napravili i aplikaciju za pacijente „Otkucaji“, koja je zamišljena kao pomoć pacijentima u primeni terapije i praćenju opšteg stanja, a dostupna na digitalnim platformama (Google i Apple store) i može besplatno da se preuzme.

“Zato pozivam sve pacijente da je preuzmu, jer sve informacije koje se upisuju mogu olakšati komunikaciju sa lekarima, a takođe lekarima bi te informacije značile u daljem lečenju i praćenju pacijenata” , istakao je Ivan Tojagić, predsednik Udruženja “Moja druga šansa”, navodi se u saopštenju.

 

Kako objašnjava učesnik onlajn savetovališta i predsednik Udruženja koronarnih jedinica Srbije, prof. dr Goran Davidović, kardiolog u Kliničkom centru Kragujevac savetovališta su namenjena pacijentima koji su preživeli infarkt miokarda, ali i onima koji su u povećanom riziku da ga dobiju.

“Cilj nam je da građanima u vreme kada je ograničen pristup zdravstvenim ustanovama, pružimo podršku i omogućimo što bolju edukaciju o samoj bolesti, načinu lečenja, ali i o značaju promene stilova života, kako bi što bolje držali svoju bolest pod kontrolom”, rekao je prof. dr Davidović .

On je dodao da su dosadašnja onlajn savetovališta pokazala veliku potrebu za ovom vrstom komunikacije i razmene mišljenja, i nada se da će 14 novih savetovališta uspeti da pomognu svim zainteresovanim pacijentima da prevaziđu zdravstvene probleme u vreme epidemije.

Dr Zorica Savović, kardiolog u Kliničkom centru Kragujevac navodi da su savetovališta postala značajna kako za pacijente tako i lekare jer sa pacijentima uspostavljaju sličnu komunikaciju kao da su sa njima u ambulanti.

Ona kaže da je ovakav vid komunikacije postao neophodan i prihvatljiv, jer pacijenti mogu da se pripreme i postave pitanja koja možda ne bi imali prilike da postave na pregledu u ambulanti.

“Pacijenti moraju da postave svoje ciljeve u lečenju, najpre da zadrže prohodnost stentova lekovima, da ne dozvole napredovanje ateroskleroze na drugim koronarnim sudovima i spreče sledeći infarkt, da strožije regulišu pritisak, šećer, masnoće, težinu, da se rekreiraju, paze na ishranu, budu nepušači”, navela je ona, a navodi se u saopštenju.

Podsećamo, tokom proleća i leta 2020. godine realizovano je 12 onlajn savetovališta. Tokom jeseni biće realizovano još 14 onlajn savetovališta svakog četvrtka od 10 do 11 sati počevši od četvrtka 1. oktobra.

Na svakom onlajn savetovalištu učestvuje kardiolog, koji radi u koronarnoj jedinici i predstavnik Udruženja “Moja druga šansa”, koji daju savete i odgovaraju na pitanja pacijenata.

Pitanja se mogu postavljati na mojadrugasansa@gmail.com i na Facebook stranici udruženja “Moja druga šansa”.