Manje od trećine zdravstvenih radnika Zlatiborskog okruga za vakcinaciju

iconZdravlje

January 5, 2021

Vakcinacija zdravstvenih radnika, još uvek nije počela u Zdravstvenom centru Užice, gde je manje od trećine zaposlenih zainteresovano. Sve je spremno za prvu vakcinaciju, a kako nezvanično saznajemo, od 2.500 zaposlenih zdravstvenih radnika u svih deset opština Zlatiborskog okruga, za vakcinaciju se potpisalo njih 700.

U deset domova zdravlja spremni su i specijalni frižideri za čuvanje vakcina. U pitanju su Fajzerove vakcine, za koje, sudeći po broju zainteresovanog medicinskog osoblja, nema značajnijeg interesovanja.

Kao jedan od razloga nedovoljne zainteresovanosti, u Zdravstvenom centru navode i kratak rok izjašnjavanja zdravstvenih radnika, koji je, kako kažu, bio samo 24 časa.

Ističemo da je prema obavezi koju je naložio Institut Batut pa Zavod za javno zdravlje Užice, obavljeno anketiranje zdravstvenih radnika i njihovo izjašnjavanje da li žele da prime vakcinu protiv virusa Covid -19. Od 2.500 zaposlenih zdravstvenih radnika u deset opština okruga, za vakcinaciju se izjasnilo i potpisalo saglasnost njih 700. Na osnovu tog broja je i izvršeno trebovanje prve količine, koja bi u ZZJZ Užice trebalo da stigne do kraja radne nedelje.

Ovome dodajemo da je prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka, plan Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju je da se do kraja ove sedmice vakciniše 2 500 ljudi u gerontološkim centrima i oko 8 500 zdravstvenih radnika.

 

Đerlek je kazao da je Srbija juče dobila 19.500 Fajzer-Biontek vakcina, da imamo 2.400 vakcina Sputnjik i da će sve one biti utrošene do kraja nedelje a da se od ponedeljka očekuje novi kontigent Fajzer- Biontek vakcine.