Zdravstveni benefiti života na primorju

21. Decembar 2022
Zdravstveni benefiti života na primorju

More je skoro svima prva asocijacija na reč “odmor”. Sa svakim iščekivanjem leta, bude se i želja i odbrojavanje do odlaska na more. Međutim, pored toga što je odmor za dušu i telo, boravak i život pored slane vode i vazduha imaju i mnoge zdravstvene prednosti.

U nastavku teksta vam predstavljamo samo neke od najvažnijih zdravstvenih benefita života na primorju, nakon kojih ćete sigurno odmah poželeti da ste tamo tokom cele godine.

#1 Gledanje i slušanje mora i talasa smanjuje nivo stresa

Mnogi ljudi uživaju da gledaju u more i osluškuju talase kako zapljuskuju obalu, ali ovaj hobi ima i zdravstveni značaj za telo.

Naime, zvuk talasa snižava krvni pritisak i umiruje telo. Samim tim, umanjuje se i nivo stresa u organizmu, te je ovo fantastična i zdrava anti-stres terapija. Voda privlači našu pažnju, a njeno kretanje i svetlost pozitivno deluju na nas i smanjuju anksioznost i depresiju.

Ukoliko želite da imate pristup ovom prizoru tokom cele godine, a ne samo nekoliko nedelja tokom leta, razmislite o ulaganju u neku od nekretnina na primorju i pogledajte ponudu na https://crnagoranekretnine.me/.

#2 Boravak kraj mora podstiče hormon sreće

Boravak blizu mora podstiče da naš mozak oslobađa hormone sreće – dopamin, seratonin i oksitocin. Stoga, subjektivni osećaj da smo jako srećni kada provodimo vreme na moru ima i naučno objašnjenje. 

Dopamin igra veoma bitnu ulogu u sistemu moždanih procesa koji kontrolišu želju, motivaciju i žudnju. Takođe utiče i na raspoloženje, spavanje, kretanje, učenje i mnoge druge svakodnevne procese.

#3 Morska voda je lekovita za kožu

Morska voda je bogata hranljivim mineralima poput kalcijuma, cinka, mangezijuma, natrijuma, kalijuma i selena. Ovi minerali imaju antiinflamatorno dejstvo na kožu i umiruju je.

Slana voda umiruje i kožne bolesti kao što su ekcem, psorijaza i dermatitis. Ima isto umirujuće dejstvo i na osetljivu i suvu kožu. Blagotvorna je i kod pojava alergijskih reakcija kože. Zbog toga je kupanje u slanoj morskoj vodi delotvornije od kupanja u bilo kojim drugim vodama.

Čisti proširene pore i akne, uklanja višak masnoće na koži i deluje kao piling koji čisti mrtve ćelije i zamenjuje ih novim.

Plivanje, ronjenje, vodeni aerobik i druge sportske aktivnosti zatežu kožu i čine je sjajnom i glatkom.

 

#4 Morski vazduh leči disajne organe

Slani morski vazduh je najbolji prirodni lek za disajne organe. Zasićen je negativnim jonima koji pročišćavaju sam vazduh i daju mu osećaj svežine. Deluje kao antiseptik i antihistaminik.

Blagotvorno deluje na alergije, bronhitis i astmu, posebno kada je reč o mestima u kojima se ukrštaju različite vrste vetrova. To se najčešće dešava na lokacijama gde se spajaju planinski i morski vazduh, što je česta pojava na crnogorskom primorju, jer je tu najveća koncentracija joda.

Udisanje ovog vazduha pomaže i u lečenju upale krajnika, sinuzitisa i poremećaja štitne žlezde.

#5 Slana voda za ispiranje grla i nosa

Infekcije grla i začepljenje nosa su veoma česte kod odraslih osoba, ali još više kod dece. Zbog toga se često preporučuje da deca provode što više vremena je moguće na moru.

Slana voda je dobra za čišćenje grla i ždrela, te može pomoći akutnom bolu u grlu, ukoliko uzrok nije neka bakterijska infekcija ili grip.

Isto važi i kod začepljenog nosa. Zahvaljujući mineralima koje sadrži, morska voda aktivira lokalni imunitet respiratornog sistema koji služi za odbranu od virusa, alergena i raznih nečistoća u vazduhu.

#6 Benefiti morske vode na kosu

Morska voda podstiče rast kose. Deluje kao prirodni šampon i otvara pore na glavi, što omogućava lakše upijanje hranljivih materija prilikom korišćenja maski za kosu.

Takođe, uspešno sanira i problem peruti. Kombinacija slane vode sa sunčevim zracima smanjuje količinu gljivica na skalpu, istovremeno pojačava i cirkulaciju, pa time kontroliše pojavu seboričnog dermatitisa. 

Osobe sklone peruti su nakon boravka na moru čak 3 meseca u mirnoj fazi, bez peruti.

#7 Plava boja i njen uticaj na organizam

Pored toga što je u najvećem procentu omiljena boja u svetu, plava boja ima i pozitivne efekte na čoveka.

Povezana je sa osećajem smirenosti i spokoja. Čini da se osećamo opuštenije i relaksiranije. Smanjuje osećaj umora i klaustrofobije.

#8 Vitamin D za jak imunitet

Vitamin D je od izuzetnog značaja za imunitet. Pored toga, ima značajnu ulogu u zdravlju kože i kostiju. Zadužen je za odbranu našeg organizma od virusa, bakterija i svih drugih vrsta infekcija i bolesti.

Najbolji način da našem telu priuštimo dovoljne količine ovog vitamina jeste izglanjem sunčevoj svetlosti. Pod ovim se ne misli na preterano dugo sunčanje i na izrazito jakom suncu, već isključivo umereno i kada sunce nije u zenitu.

U letnjem periodu se ne preporučuje izlaganje suncu u periodu od 10 do 17h.

Život na moru, pored toga što pruža radost i zadovoljstvo, pruža i brojne zdravstvene benefite i za odrasle i za decu. Ukoliko ste u prilici da uložite u nekretninu na primorju, ne propustite je jer će vam se isplatiti na mnogo načina.

 

Izvor slika

https://pixabay.com/photos/beach-foam-waves-splash-crashing-2179183/

https://pixabay.com/photos/beach-shoreline-aerial-view

www.uzickarepublikapress.rs (arhiva)