Žene- bezbednost i zdravlje

Autor: B.Kuzmanović
08. Mart 2019
Žene- bezbednost i zdravlje

Zbog velikog broja povreda na radu koje su se u Srbiji desile tokom prošle godine Vlada Republike Srbije progalsila je ove oblasti kao ključne tokom čitave 2019. godine. To je bio povod da Savet za rodnu ravnopravnost Grada Užica ovogodišnju tribinu povodom 8. Marta posveti upravo ovim temama sa posebnim akcentom na bezbednost i zdravlje na radu žena.

Natalija Vasilić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost istakla je da ne postoje podaci koji ukazuju na stvarno stanje u ovim oblastima, naglašavajući da rodna statistika kako na lokalnom tako ni na nacionalnom nivou nije dovoljno zastupljena. Ona kaže da bi  nakon tribine organizovane u Užicu trebalo napraviti određene korake u smislu praćenja podataka o broju žena koje su doživele određene povrede na radu, kako bi se predupredile.

Momo Mišević, načelnik Inspekcije rada za Zlatiborski okrug je rekao da na području okruga nema konkretnih primera diskriminacije i zlostavljanja žena na radu, dodajući da se beleže slučajevi kod angažovanja na određeno vreme da trudnice dobijaju otkaz. On tvrdi da se nakon upozorenja inspekcije gotovo svi slučajevi završavaju vraćanjem na posao. Mišević navodi da je u pojedinim slučajevima problem nastao zbog toga što trudnice nisu na vreme donele doznake, odnosno obavestile poslodavca da su u drugom stanju.

Ističući da je veliki broj žena radno angažovan u proizvodnji gde se i dešava najveći broj lakih i teških povreda na radu, Tanja Aranđelović, lice zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu u preduzeću „Signal prevent“ u Vrnjačkoj banji je naglasila da bi kako poslodavci tako i uopšte zaposleni trebalo da insistiraju na prevenciji. Podseća da je po Zakonu o bezbednosti i zdravlja na radu poslodavac u obavezi da za svako radno mesto izvrši procenu rizika, što podrazumeva obezbeđivanje mera na radnom mestu i u radnom okruženju kod poslodavca u cilju sprečavanja i uklanjanja rizika.

Veruje da bi se pravovremenom prevencijom poboljšalo stanje, a ne kao što je česta praksa da poslodavce u pojedinim kolektivima na poštovanje zakona tek „opomene“ akcidentan događaj. Zato sve zaposlene bez obzira da li su žene i muškarci savetuje da   povedu malo više računa o sopstvenoj zaštiti i bezbednosti na radu, ističući da se tako u određenoj meri mogu sprečiti pojedine lakše ili teške povrede, a u rizičnim slučajevima i životna ugroženost.

Foto–N.Z.

Povrede na radu su vidljive, dok je ugroženost mentalnog zdravlja dugotrajno neuočljiva i teško ju je dokazati. Zbog lošeg sna, promena raspoloženja i čestog odsustvovanja sa posla zaposleni na kraju zakucaju na vrata psihologa ili psihijatara koji sve više prepoznaju anksiozna i depresivna stanja, a žene su te koje se zbog svoje fiziologije i osetljivosti pre odlučuju za pomoć stručnih lica, ukazuje Maja Lazić, specijalista psihijatrije OB Užice. Ona dodaje da dugotrajna psihička tortura na poslu često vodi i u alkoholizam, što značajno utiče na produktivnost i zdravlje pojedinca.

Ističe da je važno razlikovati mobing, odnosno psihološko zlostavljanje od sagorevanja na poslu,  jer ovu situaciju najčešće kod osoba koje su tačne i odgovorne izaziva dodatno angažovanje u procesu rada, što pojedinca iscrpljuje i fizički i psihički, izazivajući u određenim slučajevima i različita psihosomatska oboljenja (ubrzan rad srca, vrtoglavice, glavobolje). U tim situacijama osoba zatraži lekarsku pomoć najpre lekara opšte prakse, a zatim i lekare drugih specijalističkih grana, da bi na kraju zakucali na vrata psihologa i psihijatara. Za mobing je karakteristično da poslodavac od nekoga pravi  „žrtveno jagnje“ dodeljujući mu više poslova istovremeno, a mi kao stručnjaci moramo da lečimo posledice takvih stanja, rekla je Lazićka.

Mirjana Filipović, načelnica Odeljenja za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Užice, je posebno ukazala na problem žena koje su kročile u šestu deceniju, jer su, kako je navela u godinama kada pristaju da za iste poslove rade i za niža primanja. Ona je dodala da je s druge strane ponosna što sve više žena razbija predrasude o muškim poslovima navodeći primere žena drvoseča, livaca, pilota….

Panelisti tribine koju je povodom 8. Marta organizovao Savet za rodnu ravnopravnost Grada Užica, podsetili su da Zakon o radu zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, a onaj ko smatra da je diskriminisan po osnovu pola može se pozvati i  na tu zakonsku odredbu, naglašavajući da svako ko smatra da je diskriminisan može podneti prijavu Povereniku za zaštitu diskriminacije OVDE.

Bili su jedinstveni i u očekivanju da bi se u Zakonu o radu u kome žene i muškarci jesu ravnopravni, u narednom periodu  mogle naći određene olakšice za žene koje one trenutno uživaju jedino u vreme materinstva i kada su porodilje.