“Žestival” za podsticaj voćarstvu

20. Avgust 2017
“Žestival” za podsticaj voćarstvu

Treći festival voćnih rakija „Žestival“ i prisustvo velikog broja proizvođača različitih poljoprivrednih proizvoda, dokaz je da je ruralno područje našeg grada dobra šansa za intenzivniji razvoj voćarstva i finalne proizvode od svih voćnih vrsta. Osim domaćih proizvodnju predstavili i gosti iz susednih republika. Nagrađeni najbolji proizvođači voćnih rakija, napravljena najveća komplet lepinja, prečnika metar i 7 centimetara.

Milan Plazinić, koji iz hobija na hektar i po u selu Premeća kod Čačka gaji šljive i  za domaće tržište proizvodi rakiju sveukupni je pobednik  “Žestival-a”. On je za takmičenje prijavio šljivovicu staru 21 godinu i zbog velike zlatne medalje kojom je odlikovan, kaže da je sebi postavio zadatak da za narednu godinu zadrži kvalitet.

Ne želeći do kraja da otkrije tajnu kvaliteta domaće rakije, naglašava da se ona ne može dobiti bez čistih krupnih plodova i da svaki ozbiljan proizvođač u kacu treba da stavi samo one šljive koje bi i pojeo. Treba znati i period vrenja, a za dobru rakiju važno je da najmanje pet godina odleži u kvalitetnim hrastovim sudovima, tvrdi Plazinić.

Strateško opredeljenje grada je ulaganje u poljoprivredu sa akcentom upravo na voćarstvo za koje je okolina Užica pogodno tlo i gde postoji tradicija u ovoj oblasti, istakao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica. On je dodao da su subvencije iz gradskog budžeta upravo podsticaj za obnavljanje voćnih zasada kako bi što više proizvođača pripremalo finalne proizvode konkurentne na svetskom tržištu.

I ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović je poručio da će Vlada Srbije ulagati u prerađivačku industriju u oblasti voćarstva.

nedimovic

 

On je rekao da će zahvaljujući sredstvima iz budžeta za podsticaj poljoprivredne proizvodnje ovih dana u domove 23 poljoprivrednika na području Užica biti isporučeni novi traktori, dok će u Arilje stići 47 traktora za koje je država izdvajala po 15 000 evra, dok razliku do pune cene plaća poljoprivredni proizvođač.

 

Narodni poslanik Dragomir Karić je obećao da će na naredni “Žestival” u Užice dovesti ljude iz Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Azerbejdžana i ambasadore Arapskih zemalja kako bi se u Užicu uverili u sposobnost srpskih domaćina, koji su čak savladali i tehniku pravljenja rakije od kivija.

Karic i Tihi

 

 

”Žestival” je posetio i ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Čepurin sa porodicom. U okviru manifestacije čiji organizator je grad Užice održano je Boemsko veče i koncert grupe Legende.

 

 

 

Ojdanicke

 

 

Pored proizvođača voćnih rakija proizvode su ponudili i proizvođači lekovitog bilja, organskih proizvoda, kozjih sireva, meda i suvomesnatih proizvoda.