„Zip line“u Užicu. Završeni radovi, obavljena probna vožnja, u upotrebi od proleća.

17. Novembar 2018
„Zip line“u Užicu. Završeni radovi, obavljena probna vožnja, u upotrebi od proleća.

Od Starog grada do Čitakove stene između kojih je 375 metara a visinska razlika 20, sada je sajla kojim će od proleća ovu udaljenost moći da savladaju svi zainteresovani posetioci. Danas su to uradili predstavnici grada, turistički radnici i novinari.

20181117_105638

Izgradnja Zip line u Užicu je deo projekta „Unapređenje turističke infrastrukture za aktivni odmor u Turističkoj regiji Zapadna Srbija“ a realizovan je uz podršku resong ministarstva. Od polazne stanice, koja se nalazi neposredno iznad tvrđave pa do dolazne na Čitakovoj steni, pogled pada na kanjon Đetinje a u njemu se uživa 45 sekundi, koliko traje vožnja. Nazad, do početne stanice, potrebno je desetak minuta hoda stazom koja je kompletno uređena.

20181117_111611

Projektom je predviđeno unapređenje aktivnog odmora u ovom delu Srbije. Posle ovog u Užicu, zip line će na proleće biti urađen na Zlataru ali i u drugim opštinama Regije, u skladu sa njihovim predlozima. Osnovni cilj je uvećanje broja sadržaja koji će rezultirati veći broj posetilaca.

Do početka rada i puštanja zip line u funkciju, potrebno je sprovesti javni poziv za licenciranog upravljača i odabrati najpovoljnijeg. Upravljač će obezbediti sve za sada nedostajuće uslove i doneti odluku o načinu i ceni korišćenja ove žičare. Prema proceni predstavnika grada, Užičani i svi posetioci u prvoj vožnji će uživati početkom aprila iduće godne.

20181117_105351

Vrednost investicije  je 1.720.620 dinaraod čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija učestvovalo sa 1.589.520 a ostatak, koliko je koštala projektna dokumentacija , finansirao je grad Užice. Izvođač radova je beogradska firma  „ALP Projekt“.