Zlakusa za Dane evropske baštine

04. Septembar 2018
Zlakusa za Dane evropske baštine

Povodom obeležavanja Dana evropske baštine u Jokanovića kući u Užicu do 8.septembra otvorena je izložba “Tradicija i umetnost u Zlakusi”. Izložbu je organizovao Narodni muzej Užice u saradnji autorkom projekta Međunarodne umetničke kolonije “Keramika Zlakusa”, Sofijom Bunardžić.

20180903_190317

Izložba predstavlja period razvoja grnčarstva u Zlakusi, od nastanka prvih proizvoda pa do modernih oblika a među izloženim radovima dominira  ljudska figura. Izloženi radovi predstavljaju, sa jedne strane zanat star više od hiljadu godina a sa druge umetnist svetskog nivoa, koju su kroz Umetničku kololoniju tokom 23 godine  stvarali umetnici iz čitavog sveta.

Otvarajući izložbu, direktorka Narodnog muzeja Užice, koji je organizator obeležavanja manifestacije, Slavica Stefanović  kao i autorke izložbe Nevena Pantić i Sofija Bunardžić, podsetile su na značaj Zlakuse, ne samo kao kulturnog nasleđa i tradicije već kao izuzetnog reprezenta grada Užica i užičkog kraja širom sveta.

20180903_190618 (1)

“Ideja je da umetnici prave umetničke eksponate na tradicionalan način i tako zapamte tehnologiju, način i tehniku rada a stvaraju nove predmete koji se čuvaju već 23 godine. Mi nismo konkurencija lončarima koji proizvode i prodaju grnčariju, to je lepa priča koja širi znanja koja imamo i promoviše zanat, tradiciju i ovaj kraj širom sveta”, kaže autorka kolonije “Keramika Zlakusa”, Sofija Bunardžić.

Više od hiljadu umetničkih dela nastalih od 1996. do danas, veliki su potencijal za širenje ponude i razvoj kulturnog turizma ali još uvek nema rešenja za izložbeni prostor u Užicu gde bi oni i bili smešteni.

20180903_192853

U okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, Dani evropske baštine su prepoznati kao jedan od ključnih programa za realizaciju Evropske godine kulturnog nasleđa. U skladu sa tim, odlučeno je da ovogodišnja zajednička tema Dana evropske baštine na nivou Evrope bude upravo  „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“.

Kroz ovu temu, naglasak se stavlja na potrebu upoznavanja i razumevanja kulturnog nasleđa kao zajedničkog resursa, podizanju svesti o zajedničkoj istoriji i vrednostima i jačanju osećaja pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.

Sofija