Zlatar sve konkurentniji za lečenje, rekreaciju i odmor

24. Oktobar 2017
Zlatar sve konkurentniji za lečenje, rekreaciju i odmor

Nakon rekordne letnje sezone, po interesovanju koje vlada za planinu Zlatar za očekivati je da će i tokom zime svi kapaciteti biti popunjeni uz nepromenjene cene.  Na nedavno završenom sajmu turizma u Novom Sadu Zlatar je uz Zlatibor bio apsolutni hit u zapadnom delu Srbije, tvrdi Rosa Jakovljević, Rosa Jakovljević, direktorka Turističko- sportskog centra “Zlatar”. 

Zlatar sve atraktivnija planina za lečenje, rekreaciju i odmor, ističe Rosa JAkovljević, direktorka TSC "Zlatar" Foto--URP

Zlatar sve atraktivnija planina za lečenje, rekreaciju i odmor, ističe Rosa Jakovljević, direktorka TSC “Zlatar” Foto–URP

 

Ona kaže da je Zlatar atraktivan zbog sportsko- rekreativnog turizma gostima iz Vojvodine, Beograda i drugih delova Srbije, a da na pripreme i odmor dolaze i gosti iz Crne Gore, Nemačke, Austrije, Slovenije, ali i iz Poljske i Brazila, ističući da turiste u ovaj kraj najviše privlači Uvac.

 

Kao suštinski problem Jakovljevićeva navodi nedostatak smeštajnih kapaciteta, jer je na Zlataru trenutno registrovano između 1 200 i 1 300 ležaja. Ističući da je popunjenost hotela “Panorama” koji posluje u sastavu TSC “Zlatar” u prvih devet meseci ove godine dostigla nivo od 89,03% ona očekuje da će se izgradnjom dva nova hotela za nijansu ublažiti nedostatak kreveta na Zlataru.

 

 

 

Zimska sezona je rasprodata u “Panorami”, a verujemo da će opštinska uprava Nove Varoši u saradnji sa nadležnim ministarstvima i Vladom Srbije do kraja ove godine iznaći rešenje za pokretanje Specijalne bolnice za lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja “Zlatar”, što bi privuklu dodatne goste, kaže Jakovljevićeva.

RC Zlatar putokaz

 

 

 

Podseća da RH centar koji je 2011. zatvoren, a privremeno otvaran za sportiste i studente 2015. godine,  ima 330 postelja i da je svojevremeno beležio i do 70 hiljada noćenja tokom godine. Medicinska oprema je sačuvana, a kuhinja nije u funkciji, ističe direktorka TSC.  

 

 

 

 

 

 

Prema najavi, načelnika Zlatiborskog okruga, Dimitrija Paunovića turistička ponuda Zlatarskog kraja mogla bi da se upotpuni izgradnjom vizitorskog centra koji bi bio smešten u Rastokama nadomak Uvačkog jezera.

On tvrdi da je pokrenuo inicijativu za izgradnju jednog savremenog objekta u Rastokama na samoj obali Uvačkog jezera, objašnjavajući da bi to bio objekat ugostiteljskog i edukativnog karaktera, gde bi se zaposlilo oko 15 radnika.

Idejno rešenje budućeg Vizitorskog centra na Uvačkom jezeru Foto--PP Media

Idejno rešenje budućeg Vizitorskog centra na Uvačkom jezeru Foto–PP Media

Uvačkom jezero, gde se nalazi stanište beloglavog supa nedostaje ugostiteljski i turistički objekat gde bi turisti mogli da se odmore poput vizitorskog centra, kaže Paunović.

On ne krije da očekuje pomoć države, zatim resornih ministarstava turizma, trgovine i telekomunikacija i ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izgradnju objekat čija je procenjena vrednost po Paunovićevim rečima oko 150 000 eura.