Zlatibor odličan domaćin biciklistima „Trke kroz Srbiju“

02. Avgust 2019
Zlatibor odličan domaćin biciklistima „Trke kroz Srbiju“

Više od 150 biciklista iz 30 zemalja sveta uz prateće osoblje, službe  obezbeđenja i mnogobrojne novinare iz zemlje i inostranstva 1. avgusta  bili su gosti Zlatibora u okviru jedne od etapa 59. Međunarodne  biciklističke “Trke kroz Srbiju”. Ovu kružnu etapu koje je išla trasom  od restorana Moj zavičaj, zatim Rujanskom ulicom, kružnim putem, pored  hotela „Olimp“, hotela „Tornik“ i pored zlatiborske pijace.

Najuspešniji  biciklista zlatiborske etape bio je član italijanske ekipe i nosilac  žute majice Enriko Salvador koji je osvojio i crvenu majicu kao  najuspešniji sprinter. “Bio sam prilično dobar na startu i današnja trka  je bila mnogo brža nego prethodne” izjavio je italijanski takmičar, dok  je drugo mesto osvojio srpski takmičar Dušan Kalaba, koji je rekao da je  zadovoljan rezultatom, a treći na postolju bio je kolimbijac Danijel Kanjas.   Trka je od početka bila izuzetno teška, naročito što je staza bila tehnički zahtevna, a Moran Vermulen je osvojio belu majicu za najboljeg mladog biciklistu kao i plavu majicu kao najbolji brdski  biciklista.

Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije, rekao je nakon  održane trke na Zlatiboru da duguje “pre svega veliku zahvalnost opštini  Čajetina na svemu što je učinila da današnja etapa protekne u najboljem  redu. Upravo smo izabrali ovakvu maršrutu kako bismo turističke  potencijale Srbije i Republike Srpske pokazali u najboljem svetlu i da  ta lepa slika ode u svet”.
Biciklistička “Trka kroz Srbiju”, pod sloganom “Biciklizam i turizam  zajedno”, prvi put je startovala iz Republike Srpske, konkretno iz  Istočnog Sarajeva, a ove godine se proslavlja 80 godina od njenog  osnivanja, odnosno od prve trke koja je vožena 1939. godine kada je  kralj Petar Drugi Karađorđević uručio zlatni pehar pobedniku Avgustu  Prosineku.

U ime domaćina poluetape Miloje Rajović, predsednik Skupštine  opštine Čajetina se posebno zahvalio  ljudima iz Biciklističkog saveza  Srbije koji su Zlatibor i Čajetinu izabrali kao jedne od domaćina trke i  izrazio zadovoljstvo da je trka na Zlatiboru završena u najboljem  mogućem redu. “I narednih godina ćemo se potruditi da napravimo još  bolje biciklističke staze kako bismo ovu manifestaciju podigli na još
viši nivo” rekao je Rajović.
“Ponosan sam što smo bili učesnici ovog karavana na Zlatiboru i što je  preko 25.000 ljudi koji trenutno borave na Zlatiboru moglo da uživa u  ovoj divnoj trci. Nadam se da su i učesnici uživali u lepotama naše planine a Zlatibor je još jednom pokazao da je na nivou najznačajnijih  evropskih turističkih centara” zaključio je Vladimir Živanović, direktor  Turističke organizacije Zlatibor.

U biciklističkom karavanu “Trke kroz Srbiju 2019” je više od 300 ljudi,  od kojih je oko 150 takmičara iz tridesetak zemalja – iz zemalja u  okruženju, zatim Austrije, Italije, Nemačke, Belorusije, Slovačke,  Velike Britanije, Norveške, Francuske, kao i iz Azije i Južne Amerike.
Učesnici ove trke  skupljaju bodove za Olimpijske igre u Tokiju 2020.  godine, a ujedno promovišu turističke potencijale Republike Srpske i  Srbije. Odlična poseta i veliko interesovanje posetilaca dokazuje da je  dolazak ove trke na zlatnu planinu dodatno obagatio program zlatiborskog  kulturnog leta.