Značaj podrške i psihoterapije za nove mame

Autor: Ana Kojić Psiholog i psihoterapeut pod supervizijom/doktok.rs
27. Maj 2023
Značaj podrške i psihoterapije za nove mame

Mentalno zdravlje je izuzetno važno, posebno u periodima velikih životnih promena. Svaka promena predstavlja veliki stres za psihu i za organizam i potrebno je neko vreme da se odvije adaptacija na novonastale okolnosti. Osim toga, velike promene generišu i veliku anksioznost kod ljudi, jer skok u nepoznato sam po sebi donosi pitanja poput: Da li ću ja ovo moći? Da li je ovo dobro za mene? Da li sam pogrešila što sam ovako odlučila?

Kad žena postane majka, promene koje se dešavaju su zaista velike i mnogobrojne. Menja se telo i doživljaj tela, samim tim i doživljaj sebe kao ličnosti. Menja se konfiguracija članova porodice, od dvoje postaju troje, samim tim ne postoji više samo jedan odnos unutar porodice (odnos između partnera), već tri različiita odnosa (odnos između partnera, odnos majke i deteta i odnos oca i deteta), ako su u pitanju tradicionalne porodice, naravno. Menjaju se i uloge koje su do trenutka rođenja deteta postojale u toj porodici – do tad su bile dve osobe u partnerskim ulogama, a od rođenja deteta oba partnera se isprobavaju i pronalaze u ulogama roditelja. Menja se i organizacija oko obaveza unutar domaćinstva, kojih nakon rođenja i dolaska bebe ima mnogo više nego ranije.

Sve ove promene majka proživljava intenzivnije nego otac, iz prostog razloga što se njeno telo menja, raste, grči, prolazi kroz razne bolove i na kraju porađa. Konstruisanje nove životne uloge može biti veliki izazov svakoj ženi. Bez obzira na radost koju donosi rođenje deteta, majci treba određeno vreme da se adaptira kako na dete, tako i na sebe u svojoj rekonstruisanoj ulozi. Potpuno je prirodno da se žena nakon porođaja oseća zbunjeno, čudno i anksiozno. Upravo se tok njenog života nepovratno izmenio, tako da je to i očekivano. Često može osećati i veliku krivicu, jer se ona oseća tako kako se oseća, dok veliki broj žena rođenje deteta opisuje kao “jedan od najlepših trenutaka u životu”.

Međutim, šta se dešava ukoliko se žena oseća loše duži vremenski period? Ako ne može da umiri svoje misli, ako je preplavljuju osećanja poput besa, tuge i bespomoćnosti? Ako ne može da završi sve obaveze koje ima oko bebe? To je verovatno znak da joj je potrebna podrška da prođe kroz tu promenu na način koji će joj pomoći da prevaziđe svoje strepnje i svoju anksioznost. Psihološka podrška u vidu psihoterapije izuzetno je važna, ne samo kao vid tretiranja mentalnih poremećaja, već i kao prevencija.

Mentalno zdravlje majki ima direktan uticaj na mentalno zdravlje njihove dece, posebno u prvim godinama života, tako da time što vode računa o sebi, majke istovremeno vode računa i o svojim bebama. Stoga, psihoterapija se može iskoristiti kao dragocen resurs za iskorak iz poznatih okvira i očekivanja, za načinjanje koraka u novo i nepoznato uz pomoć, podršku i prevenciju, kao i za učenje toga kako majke da budu majke. Osim toga, na psihoterapiji mogu da se isprobaju neke nove uloge, kao i da se uz podršku osnaže da budu zdrave i dobre za sebe, za svoje partnere i za svoju decu, jer veće i važnije investicije od toga nema.

Ukoliko se nalazite u nekoj od ovih situacija, ili kao roditelj osećate potrebu za podrškom, zakažite video konsultaciju i razgovarajte sa psiholozima sa bogatim iskustvom u porodičnoj terapiji. Oni su tu da vam pruže odgovarajuću podršku i pomognu vam u prevazilaženju izazova koje roditeljstvo donosi.

Važno je da znate da niste sami!

Mame i tate, konsultujte se potpuno besplatno na DokToku. Aplikaciju možete preuzeti putem #GooglePlay i #AppStore ili jednostavno posetiti web platformu na adresi www.doktok.rs.

Zakažite svoj termin  već danas, slušamo vas!

Fotografije u tekstu preuzete sa www.doktok.rs