150 godina Biblioteke u Požegi

23. Maj 2019
150 godina Biblioteke u Požegi

U Požegi je u četvrtak obeležava 150 godina postojanja i rada Biblioteke, koja je osnovana 1869. godine kao Požeška čitaonica. Radi se o najstarijoj ustanovi kulture u ovoj opštini, koja već decenijama u kontinuitetu ima veliki broj korisnika i koja pruža niz različitih usluga, ponajviše za decu i mlade. Međutim, ovoj ustanovi nedostaje više prostora kako bi nesmetano mogla da sprovodi sve aktivnosti, kaže Danijela Skoković, bibliotekar savetnik.

Od daleke 1869. godine kada se dogodio kulturni procvat u tadašnjoj Srbiji kada je osnovana i Čitaonica u Požegi koja je bila 27. od ukupno 95 osnovanih u to vreme. Za varošicu Požega je to bio itekako značajan datum, grupa slobodoumnih građana je formirala tu ustanovu da se u okviru nje čitaju novine, da se kroz razgovore i predavanja razmenjuju različite ideje. Taj koncept podržao je sloj visokoškolaca koji su vodili žive diskusije na skupovima, nisu se samo ograničavali na čitanje knjiga. Godine 1880. imala je 25 članova, a danas ih ima 2500. Posleratni period i prelazak u nove prostorije 1955. godine, vodili su ka tome da Biblioteka postane jedno informaciono mesto, ali i mesto za obrazovanje. Direktori koji su vodili Biblioteku, ali i svi zaposleni, dali su veliki doprinos da se ide u korak sa vremenom i da se devedesetih godina izvrši automatizacija, tj. uvođenje softvera i kompjutera, objašnjava Skokovićka.

Svečana akademija povodom obeležavanja jubileja, 150 godina od osnivanja Požeške čitaonice održaće se na slavu Svetog Ćirila i Metodija održana je u sali bioskopa Sportsko-kulturnog centra Požega, uz bogat kulturno-zabavni program.