JPF “Bez prevoda” od 1. do 7. novembra

Autor: uzice.rs
16. Oktobar 2022
JPF “Bez prevoda” od 1. do 7. novembra

Narodno pozorište Užice će od 1. do 7. novembra biti domaćin 27. Jugoslovenskog festivala „Bez prevoda“, najavili su obraćajući se medijima gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, direktor Narodnog pozorišta Užice i JPF Zoran Stamatović i selektor festivala Bojan Munjin.

“Užice i ove godine sa nesttrpljenjem i radošću očekuje susret sa najboljim predstavama iz regiona na 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu. 27 godina trajanja festivala i puna sala užičkog pozorišta iz večeri u veče, daju nam za pravo da verujemo da sam festival i nivo kvaliteta pozorišne produkcije sa kojom možemo da se sretnemo nikada neće biti dovedeni u pitanje. Grad Užice svih ovih godina podržava ovu značajnu manifestaciju i nadam se da će tako uvek biti, jer znamo da je kultura nasušna potreba svakog čoveka i kada on nije svestan takve potrebe, ali i put da sebe a samim tim i svet u kome živimo učinimo boljim”, istakla je gradonačelnica.

Govoreći o sloganu ovogodišnjeg festivala “Parče hleba-parče neba”, gradonačelnica ističe da je to zapravo minimum na koji svaki čovek ima pravo.

“Živimo u teškom vremenu u eri potrošačkog društva, koje čoveka često uvuče u kandže niskih strasti u borbi za opstanak ali i status. Parče neba ćemo nekako i otkinuti za sebe, a do hleba su putevi nekada trnoviti i teški. Moramo uložiti napore da čovek nahrani svoju dušu, a to što duši treba je u umetnosti i baš u pozorištu gde je susret sa umetnošću najdirektniji. Zato želim da i ove godine pozorišna publika do poslednjeg mesta ispuni naš teatar i da joj taj taeatar selekcijom i dobrim predstavama ispuni očekivanja”.

Prema rečima selektora JPF Bojana Munjina pozorište živi sa svojim vremenom. “Morali smo da nekako zaokružimo sa predstavama koje vam nudimo misao o vremenu. Kroz kratki slogan “Parče neba-parče hleba” pokušali smo da pokažemo na razne načine predstave koje ćete gledati. Dodao bih a to znamo svi, pozorište uvek pokušava da pomaže pa ćemo i mi probati na umetnički način da pomognemo svima nama da preispitamo sebe u ovim teškim vremenima, preko umetnosti koja uzbuđuje, opominje i daje savete. Nadam se ćemo predstavama koje smo odabrali u tome uspeti i da će ovo biti vredan pozorišni susret i jedan praznik bez obzira na teška vremena”.

Munjin dodaje da pet od sedam predstava direktno govore o problemima današnjeg vremena i naglašava da se predstava Narodnog pozorišta Užice ” Mesec dana na selu” svojim kvalitetom nametnula kao jedna od tih sedam.

Direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović poziva Užičane da kao i do sada bududo sada budu snaga i oslonac JPF.

“Grad i Užičani od početka su osnov ovog festivala. Ni ministarstvo nije izostajalo, ali građani su uvek bili ti na koje se moglo računati. I znajući našu publiku, siguran sam da će ovo biti još jedan korak napred, a mi ćemo znati u kom smeru treba dalje da idemo”.


27. JPF’’Bez prevoda’’
od 1. do 7. novembra 2022. godine

Utorak 1. novembar: Atelje 212 Beograd
Jelena Kajgo, ROLEKOSTER, režija Milica Kralj

Sreda 2. novembar: Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd
Ljubomir Simović, ČUDO U ŠARGANU, režija Jagoš Marković

Četvrtak 3. novembar: Zagrebačko kazalište mladih Zagreb
Mate Matišić, JA SAM ONA KOJA NISAM, režija Paolo Madjeli

Petak 4. novembar: Narodno pozorište Užice
I.Turgenjev MESEC(DANA)NA SELU, režija Milan Nešković

Subota 5. novembar: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper, Teatro Capodistria
Goran Vojnović, JUGOSLAVIJA, MOJA OBAŽBINA, režija Marko Misirača

Nedelja 6. novembar: Gradsko pozorište Podgorica, Festival Barski ljetopis
Stevan Koprivica, BEZ PORTFELjA, režija Branislav Mićunović

Ponedeljak 7. novembar: Narodno pozorište Beograd
Lav Nikolajevič Tolstoj, RAT I MIR , režija Boris Liješević


Kompleti karata i pojedinčane ulaznice u prodaji su od srede 5. oktobra i to po cenama od 9 hiljada dinara (parter sredina) i 7 hiljada dinara (parter strane i balkon). Cena pojedinačnih karata je 1.500 dinara (na dan početka festivala). Radno vreme biletarnice je radnim danima od 14 do 20 časova.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs i arhiva www.uzickarepublikapress.rs