Kako ugrejati organizam ishranom tokom zimskih dana?

03. Januar 2024
Kako ugrejati organizam ishranom tokom zimskih dana?

Često imamo utisak da je potrebno da se zimi hranimo jačom hranom kako bismo organizam održali zdravim i jakim. Kada govorimo o podizanju imuniteta i zagrevanju organizma koje namirnice odabrati i kako ih kombinovati?

Ljuto i toplo

Da bismo podigli imunitet treba da uzimamo hranu koja ubrzava metabolizam, sve što je ljuto, sve što ubrzava cirkulaciju i omogućava da se telo zagreje. Na prvom mestu to su beli luk, sve vrste ljutih paprika, biber, ali i đumbir. On ima fantastično delovanje na organizam jer može da se koristi i kao začin i kao čaj. To bi trebalo da budu prioritetne namirnice, ali i sve ono što je trenutno prisutno na pijaci, a sveže je i zeleno, kako bismo stalno unosili i vitamine i minerale. To su na primer razne vrste kupusa, krompir, luk, šargarepa, cvekla, celer, zeleniš, citrusno voće, ren.

Izuzetno je delotvorna i topla hrana – supe, pogotovu pileće. Ne samo što će nas zagrejati nego sadrži vrlo korisne sastojke za organizam. Dodatni benefit za telo i inhalacija prilikom konzumiranja svih vrsta toplih čorbi i napitaka.

Čajevi i kompoti

Kad smo kod napitaka, dejstvo na grejanje organizma u hladnim danima imaju i čajevi i eterična ulja koja se udišu. Ujutru se piju oni koji podižu imunitet kao što je ehinacea, zeleni, razne vrste crnih, i preporučljivo je koristiti ih sa Ce vitaminom. Ne treba ga piti dok je preterano topao jer će imati kontraefekat, a savetuje se da ih ne zaslađujete, osim sa malo meda ukoliko je neiophodno. Pored čajeva tu su i kompoti, ali bez šećera! Treba voditi računa da kompot bude užina, a ne da se koristi posle glavnog jela kao desert 🙂

Maslinovo ulje i beli luk  – dobitna kombinacija

Uvek na umu treba da imamo šta su to zdrave masnoće. To je pre svega maslinovo ulje. Fantastična kombinacija su ovo ulje i beli luk. Takođe puter i mast od mangulice. Na primer, namažete nešto od toga, stavite ljutu papriku i belog luka ili bibera i time ugrejete organizam na zdrav način 🙂

Na DokToku smo pokrenuli kampanju Prvi korak ka zdravijoj ishrani, u okviru koje možete zakazati besplatnu konsultaciju sa nutricionistkinjom Milkom Raičević, a ukoliko želite da načinite prvi korak ka zdravijoj ishrani DokTok je pripremio i nutricionistički paket koji uključuje izradu prilagodjenog programa ishrane po promotivnoj ceni. Više informacija možete pronaći na stranici.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.doktok.rs

Fotografije u tekstu—Pexels.com