Najlepša jezera za kupanje u Srbiji

27. Avgust 2022
Najlepša jezera za kupanje u Srbiji

Ako volite da plivate i odmarate u prirodnom ambijentu, onda je odmor na jezeru iskustvo u kom ćete uživati. Bilo da želite vikend putovanje ili planirate duži odmor – jezera u Srbiji nadmašiće vaše zahteve! Osim što će vam priroda oko najlepših jezera u Srbiji potpuno očarati – odmor ovog tipa izuzetno je praktičan. 

Pre svega, trebaće vam manje novca za planiranje i sam put do jezera, nećete prelaziti granicu i gubiti vreme u čekanju. Potreban vam je kofer sa svega par komada odeće, a pre putovanja će vam biti neophodan jedan veći šoping, prodavnica u kojoj može da se pronađu kupaći kostimi za svačiji ukus, nekoliko letnjih komada garderobe i kozmetika za sunčanje.

I to je to – putovanje može da počne!

Nastavite da čitate naš tekst i upoznajte se sa najlepšim jezerima u Srbija na koja se možete zaputiti ovog leta, ali i svake naredne godine! 

Zavojsko jezero – osetite čari jugoistočne Srbije

Na 17 km od Pirota, u srcu prelepe Stare planine, smešteno je Zavojsko jezero – veštačko jezero sjajnih karakteristika. Piroćanci i Nišlije dugo znaju za njegovu lepotu i potecijal, a odskora je postalo popularno i ljubiteljima jezera iz svih delova naše zemlje, i šire. 

Volite da kampujete?

U blizini ovog jezera možete naći uređen deo sa kamp i provesti vreme u prirodi na autentičan način. Osim toga, smeštaj ćete pronaći i u brojnim seoskim domaćinstvima. 

Kada se već nađete na jezeru, ne propustite šetnju očaravajućom Starom planinom i svratite do Pirota – grada u kome će gurmani uživati i koji ima mnogo toga da ponudi. 

Jezero Perućac – biser zapadne Srbije

Na nešto više od sat vremena vožnje, od Užica stižete do Perućca – nezaobilazne turističke atrakcije zapadne Srbije.  Perućac pruža brojne mogućnosti i ako odsednete u blizini ovog jezera, možete se upustiti u raznovrsne avanture. 

Ima uređen deo za kupanje, tuševe i kabine za presvlačenje i ograđen deo za decu. Na njegovoj obali nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata poznatih po gurmanlucima koji bude sva čula. 

Ljubitelji prirode ne smeju propustiti obilazak Perućačkog jezera, okruženog planinama Tara, Zvijezda, Devetak i Javor. Osim za kupanje, pogodno je i za ribolov, pa se ovde održavaju takmičenja za ribolovce. Ukoliko rešite da provedete odmor na Perućačkom jezeru, predlažemo vam da posetite planinu Taru, Bajinu Baštu i Zaovinsko jezero koje je na oko 40 minuta vožnje automobilom. 

Zaovinsko jezeto – nezaoblazna tačka na Tari

Zaovinsko jezero je pravi izbor za sve koji žele da provedu leto na planini. Smešteno je šumovitom predelu brdsko-planinskog karaktera – Zaovine. 

Lepote Zaovinskog jezera najbolje ćete upoznati kada ga posetite, a o značaju Zaovina svedoči i činjenica da se na ovom području nalazi čak 50% flore čitave Tare

Neverovatno, zar ne? 

Boravkom na Zaovinskom jezeru dobijate mnogo više od samog odmora, jer pruža velike mogućnosti za aktivni odmor. S obzirom na to da ste smešteni na jednoj od najlepših srpskih planina, preporučujemo da je obiđete. 

Uživajte u čistom vazduhu, otrkivanju biljnih i životnjskih vrsta i toplom planinskom suncu!

Ono što treba da znate ukoliko se odlučite da obiđete ovo veštačko jezero, jeste da se iz njega s vremena na vreme ispušta voda u slučaju niskog vodostaja reke Drine, te nivo jezera često oscilira.

Bešenovačko jezero – fruškogorski biser sa kristalno čistom vodom

Ako ste se zaputili na sever Srbije, ne propustite da posetite Bešenovačko jezero, udaljeno oko 20 km od Sremske Mitrovice

Jedno od najlepših jezera na severu Srbije – Bešenovačko jezero, drugačije se naziva Beli kamen. Smešteno je u jami rudarskog kopa, te ima jedinstvenu boju i izgled. Okruženo je belim blatom za koje mnogi smatraju da je lekovito, te nije retkost videti posetioce koji se njime mažu. Kada stignete na ovu lokaciju, prelepa tirkizna nijansa će vas opčiniti, a čista voda podstaći da odmah uskočite u nju!

Prilikom posete Bešenovačkog jezera, obavezno ponesite hranu, vodu i sve neophodno za celodnevni boravak, s obzirom na to da jezero nije uređeno. 

Prilikom obilaska Bešenovačkog jezera, ne propustite da obiđete ceo nacionalni park i sve lepote kojima raspolaže. Fruška gora poznata je po prelepoj prirodi, brojnim manastirima, a ljubitelje vina ovde očekuju brojne vinarije prepoznatljive po kvalitetnim napicima jedinstvenog ukusa. 

Uputite se do šarmantne Sremske Mitrovice i ako vas put navede svratite do prelepog Novog Sada, Srpske Atine. Ovaj put zasigurno ćete dugo prepričavati!

Srebrno jezero – spoj prirode i urbanizma 

Do pre nekoliko godina, Srebrno jezero dosta je ličilo na druga jezera na području naše zemlje. Ipak, poslednjih godina prepoznat je njegov potencijal, ono je urbanizovano i danas predstavlja spoj prelepe prirode i urbanizma. 

Idealna je lokacija za mlade koji žele da imaju mogućnost provoda, obilaska restorana, kafića, šetnje, ali i kupanja. Jedan deo obale je uređena šljunkovita plaža, a postoji i deo gde je moguće iznajmiti ležaljke i uz piće provesti dan na jezeru. 

Jezera koja smo naveli samo su neke od turističkih atrakcija naše zemlje, a u koji god deo Srbije da se zaputite sačekaće vas prirodne lepote i brojne atrakcije koje će vas oduševiti!

Izvori fotografija: 

  1. https://www.pexels.com/photo/green-leafed-trees-421759/
  2. https://www.pexels.com/photo/scenic-view-of-lake-in-forest-247600/