Udruženja da podstaknu primarnu selekciju i reciklažu

10. Septembar 2018
Udruženja da podstaknu primarnu selekciju i reciklažu

Da bi podstakli primarnu selekciju otpada na regionalnoj deponiji Duboko koja je  trenutno na nivou oko sedam odsto Grad Užice je u skladu sa Programom zaštite i unapređenja životne sredine za 2018. godinu  pozvao lokalna udruženja da apliciraju za  finansiranje projekata. Tema ovogodišnjeg konkursa koji do 15. novembra treba da se završi je  “U susret primarnoj selekciji”, najavila je Dunja Đenić, većnica za oblast zaštite životne sredine. 

Dunj;i

Zaštita životne sredine smanjenjem količine otpada koji se odlaže na deponiju čime se produžava vek trajanja deponije, podsticanje cirkularne ekonomije, selekcija i reciklaža već upotrebljenog otpada su opšti ciljevi konkursa.

Specifični cilj je unapređenje sistema i povećanje količine selektovanog otpada, inovativna rešenja i predlozi za unapređenje primarne selekcije i reciklaže otpada, navela je ona.

Na konkursu koji traje do 30. septembra  mogu učestvovati udruženja registrovana u našem gradu  koja se prema statutu, bave zaštitom i unapređenjem životne sredine i koja imaju ljudske i tehničke kapacitete za sprovođenje predloženog projekta.

Maksimalan iznos po projektu nije ograničen, ali ne sme biti veći od 300 000 dinara, što je i ukupan iznos sredstava opredeljenih Budžetskim fondom za zaštitu životne sredine.

srb-duboko

Na deponiju Duboko  koja od oktobra 2011. godine prima otpad  iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga, dnevno stiže od 300 do 350 tona uglavnom pomešanog, komunalnog otpada.

Otpad koji stiže iz Bajine Bašte i Arilja primer je dobre prakse primarnog razvrstavanja na mestu nastanka, navela je Dunja Đenić, dodajući da bi primarna selekcija otpada u Užicu ponovo mogla da zaživi od sredine naredne goidne ukoliko budu odobreni projekti za koje je grad konkurisao.

prepun kontejner

Inače, prema podacima Kancelarije za saradnju civilnog društva sa Gradskom upravom registrovano je 38 udruženja čija je jedna od oblasti delovanja zaštita životne sredine. Po rečima većnice za ovu oblast aktivno ih je do 10, a samo Udruženje “RAZVOJ UE” prošle godine učestvovalo je na konkursu Grada na temu koja se odnosila na individualni doprinos pojedinca problem zagađenja vazduha u gradu.

Projekat „Informisani lakše dišemo“,Udruženja „RAZVOJ UE“ koji je finansiran sa 123 270 dinara realizovan je kroz devet tekstova  na portalu www.užičkarepublikapress.rs.

“Informisani lakše dišemo” za odgovornije ponašanje građana

Informisani lakše dišemo

Guše nas nevidljive čestice

 

Zagađen vazduh zdravlje ruši

Utvrditi zagađivače vazduha, pa doneti i sprovesti mere poboljšanja

Smog uvećava broj inhalirane dece

Polovnjaci i ložišta dave Skopljance

Više korisnika peleta i suvog drveta