“Boli kolo” premijerno pred užičkom publikom

11. Februar 2021
“Boli kolo” premijerno pred užičkom publikom

„Boli kolo“, po tekstu Dimitrija Kokanova u režiji Jovane Tomić premijerno će biti izvedeno u nedelju 14.februara 2021.godine sa početkom u 19 časova i 30 minuta na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice. Ova 548. premijera će biti izvedena uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera uz obavezno nošenje maski svih koji ulaze u dvoranu. Zbog trenutne  epidemiološke situacije broj mesta u sali je ograničen, ističu iz NP Užice.

Foto–NP Užice

Inače, polazna tačka komada „Boli kolo“, po rečima mlade rediteljke Jovane Tomić, je stvarni događaj ubistva čiji je izvršilac na društvenim mrežama obrazložio svoj postupak, ukazao na uzroke i krivce, odao počast svojoj ubijenoj ljubavi i celu ispovest završio izjavom – ”nisam hteo jbg”. Pokretač dramskog sukoba u ovom tekstu je, prevara, a navedeni primer ubistva „ilustruje fenomen ovih prostora –balkansku strast”, gde se ispod „ekspresivnog, čulnog miljea egzotizuje patrijarhalno, konzervativno ustrojstvo polova, gde se šovinizam, mačizam, seksizam uzima kao podrazumevani referentni sistem koji podržavaju i muškarci i žene“.

Tekstopisac Dimitrije Kokanov, kao uzorak uzima dva heteroseksualna para, dva muškarca i dve žene koji se zahvaljujući biografijama razlikuju „u ekonomskom, društvenom, akademskom kontekstu: jedna visokoobrazovana žena, naučnica je u vezi sa mlađim čovekom iz radničke klase, dok drugi par čine moćan čovek sumnjivog biznisa, i lepotica, fitnes instruktorka i model.

U predstavi „Boli kolo“ igraju: Hadži Nemanja Jovanović, Vanja Kovačević, Branislav LJubičić. Koregraf je Igor Koruga, kostimografiju potpisuje Maja Mirković, a kompozitor je Luka Mejdžor.