Do 4. januara izložba slika “Bila sam ovde, Vidljivo/nevidljivo” na Zlatiboru

Autor: Turistička organizacija Zlatibor
26. Decembar 2021
Do 4. januara izložba slika “Bila sam ovde, Vidljivo/nevidljivo” na Zlatiboru

Na izložbi stilizovanih pejzaža autorke Tanje Nikolajević Veselinov predstavljene su slike nastale u poslednjih nekoliko godina, ali su dosledan nastavak Tanjinog prepoznatljivog likovnog izraza. Na prvi pogled možemo da uočimo lepršavu vedrinu njenog slikarstva, kako u potezu, tako i u boji. Asocijacija na život, proleće, na prelepe pejzaže koje je ona na svoj način prenela na platna.

Na Tanjinim slikama to nisu prepoznatljivi pejzaži, a ona to i kaže i nazivom svoje izložbe. Bila je tu, na tim mestima, ali prenosi nam i ono nevidljivo, samo njoj blisko i doživljeno. Njen stil odlikuje stil koji odlikuje širok, gestualan potez. Njena platna su isprepletana smelim potezima i bojenim površinama, kojima ona stvara svoj svet. I belina platna koju ostavlja na nekim svojim delima ima svoje značenje. Pojačava utisak, a sve to bez preteranog opisa i priče. Jer ona nam ne prepričava viđene predele, već prenosi svoja osećanja. Kod nje ima i na prvi pogled slučajnih efekata, ima prskanja bojom, koja ponegde curi, ali sve to ima svoje mesto na ovim slikama.

Tanja Nikolajević Veselinov rođena je u Beogradu 1959. godine. Diplomirala je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 1984. godine, na odseku slikarstva u klasi profesora Stojana Ćelića i profesora Milice Stevanović. Boravila je na poststudijskim usavršavanjima u NJujorku, Madridu i Parizu.

Član je ULUS-a od 1986. godine, a od 2013. član ULUPUDS-a, bila je član umetničkog saveta ULUS-a. Dobitnik je devet internacionalnih nagrada za slikarstvo. Učestvovala na mnogim humanitarnim aukcijama slika i organizator je likovnih, slikarskih i edukativnih radionica za decu i odrasle, saradnik Biblioteke grada Beograda i likovni saradnik Prijatelja dece Zvezdare. Takođe je autor recenzija, tekstova za otvaranja izložbi, učestvovala na mnogobrojnim likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu tokom svih godina profesionalnog rada. Imala je preko 35 samostalnih izložbi slika i crteža u Srbiji, Mađarskoj i Francuskoj, i preko 250 kolektivnih izložbi u Srbiji, Mađarskoj, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Bugarskoj, Izraelu, SAD, Makedoniji, Indoneziji, Poljskoj i Japanu.

Izložba je otvorena za posetioce do 4. januara 2022. godine, svakog radnog dana u periodu od 10 do 17 časova.

Fotografije—Turistička organizacija Zlatibor