Ambasador SAD Kristofer Hil obišao radove na razminiranju aerodroma Ponikve

Autor: uzice.rs
29. April 2024
Ambasador SAD Kristofer Hil obišao radove na razminiranju aerodroma Ponikve

Ambasador SAD Kristofer Hil, danas boravi u Užicu, gde je u pratnji gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, saradnika i partnera na realizaciji projekta razminiranja, najpre obišao aerodrom Ponikve i uverio se kako se odvija projekat, koji finansira Vlada Srbije uz podršku SAD i Republike Koreje preko Međunarodne fondacije iz Slovenije za jačanje bezbednosti ljudi.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde na aerodromu Ponikve, i što vidim brojne goste koji su došli ovde i koji čine sve da učinimo život ljudima sigurnijim. Ratovi su užasna stvar i posledice su tu mnogo godina, zbog čega ambasada SAD sa partnertima radi na njihovom uklanjanju”, istakao je ambasador Hil naglasivši da je od 2007. godine do danas ambasada SAD izdvojila preko 26 miliona dolara za doprinos u razminiranju.

“Pomogli smo da se očisti 12 miliona kvadratnih metara zemljišta i da se vrati onima koji ga koriste, što je važno za stanovništvo ovde. Čestitam deminerima i svima koji su bili angažovaniu na sjajnom poslu koji su uradili, drago mi je što to finansiramo i nastavićemo i dalje da to činimo”, naglasio je Hil.

Šeokong Šin zamenik ambasadora Republike Koreje izrazio je zadovoljstvo urađenim.

“Drago mi je što sam danas ovde sa našim partnerima, izuzetno smo ponosni na naše partnerstvo i na ono što je urađeno, ne samo po pitanju razminiranja nego i podrške žrtvama. Moja zemlja ulaže u bezbednost zemalja koje smatramo partnerskim i nastavićemo i dalje da podržavamo, kako ove, tako i projekte infrastrukture”.

U ime grada Užica zahvalnost na realizaciji projekta izrazila je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević. “Ovaj projekat važan nam je i zbog bezbednosti, ali i zbog svih daljih radova, koji će se izvoditi u narednom periodu. Ne treba mnogo govoriti o tome koliki je značaj jednog aerodroma u Zlatiborskom okrugu i koliko bi njegovo funkcionisanje uticalo na brži razvoj privrede, poljoprivrede, ekonomije i turizma kako u gradu Užicu, tako i u svim ostalim opštinama našeg okruga. Sigurna sam da možemo računati na podršku, kako američke i ambasade Republike Koreje, tako i resornog ministarstva u realizaciji preostalih aktivnosti i konačno stavljanju u punu funkciju ovog aerodroma”, istakla je gradonačelnica.

Prema rečima pomoćnika ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivana Divca, Vlada Republike Srbije opredeljena je ka razvoju svih aerodroma, što pokazuju investicije u aerodrome u Nišu, Kraljevu, Kruševcu, Pranjanima.

“Imamo predviđenu rekontrukciju aerodroma Ponikve u pet faza. Četiri imaju građevinsku dozvolu, a za petu procedura je u toku. Ipak pre svega moramo ovaj aerodrom očistiti od zaostalih mina iz bombardovanja 1999. godine, ali i prethodnih ratova. Urađena je ograda u dužini od oko 9 kilometara, a od 3080 metara duge piste, 1830 se trenutno koristi. Nadam se da će naši partneri nastaviti sa donacijama, jer imamo još tri faze čišćenja aerodroma Ponikve”, rekao je Divac.

Uz zahvalnost na svim naporima i donacijama, direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija, istakao je da se trenutno radi na čišćenju kasetnih bombi dubine 50 cm, koji je izradio Centar za razminiranje.

“Imamo dve iskusne kompanije koje još uvek rade ovde, takođe imamo monitorsku organizaciju koja prati radove. Kasetne bombe smo bukvalno pronalazili pored asfaltnog punkta, na dva metra od asfalta. Uništavali smo kasetne bombe koje su bile do samog ulaza u terminal, tako da će ovaj prostor biti čist. Preostaju nam ostali projekti čišćenja, Centar je neke već izradio, a neke ćemo izraditi u budućnosti, jednostavno, brzina čišćenja zavisi od novca i donacija”.

Nakon obilaska piste i samih radova u prostoru terminala održana je prezentacija o projektima “Aerodrom Ponikve”, kao i o dosadašnjoj saradnji Centra za razminiranje i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Korišćene fotgrafije preuzete sa www.uzice.rs