Arlemm karavan postavljen u Užicu

03. Jul 2016
Arlemm karavan postavljen u Užicu

Putujuća izložba fotografija „Arlemm Umetnički karavan 2016.“ koju čini 18 audio vizuelnih instalacija i 36 fotografija postavljena je na Gradskom trgu u Užicu do 9. jula.

Jedinstvenost izložbe se ogleda u u tome da, pored toga što obilazi gradove regiona pre početka ariljske muzičke manifestacije Arlemm postavku može da vidi najšira publika i to na otvorenom prostoru i bez ograničenja radnim vremenom i zidovima galerije, ali i da svake godine promoviše mlade umetnike iz lokalne sredine. Sadržinu izložbe predstavljaju fotografije koje su nastale na prošlogodišnjem Arlemm-u, a kao autori fotografija potpisuju se Milovan Ilić i Katarina Đorđević. Oni čine deo Kreativnog tima Džumandži koji je realizovao i promotivni spot za Arlemm, a koji je nagrađen drugom nagradom na XI Susretima organizatora manifestacija Srbije u februaru ove godine. Postavku se nakon Užica seli u Požegu, i na kraju u Arilje.

Arlemm je manifestacija koja u sebi sadrži raznovrsnu umetnost: klasičnu, tradicionalnu i duhovnu, ali i okuplja ljude kreativnih sposobnosti koji žele da sa mladima i decom podele svoja umeća. Ove godine Arlemm će 17. jula biti otvoren koncertom Stefana Milenkovića i Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Arlemm traje dve nedelje a biće završen festivalom koji se održava 29. i 30. jula, na ostrvu jedne od najčistijih reka u Srbiji, na Rzavu. Na festivalu će nastupiti Miroslav Tadić, Vlatko Stefanovski, Miško Plavi, Vasil Hadžimanov, Danijela Veselinović, mnogi mladi i sjajni umetnici. Divna Ljubojević sa svojim horom „Melodi“ zatvoriće Arlemm 31. jula, koncertom u porti crkve Sv. Ahilije.

Arlemm godinama podržava Minstarstvo kulture , a poslednjih godina i SOKOJ, i Opština Arilje, a iz godine u godinu podrška ovoj manifestaciji u regionu raste, prvenstveno imajući u vidu Kulturne centre i druge institucije kulture u gradovima Zapadne Srbije, ističe direktor Arlemm-a, Dragutin Mladenović.

Ove godine gost Arlemm-a biće sjajni violončelista iz Londona koji će sa pristunima podeliti svoje znanje. Tu su i gosti sa Muzičke akademije u Beogradu i Škole za muzičke talente iz Ćuprije.