Bolna i svetla tačka naše istorije

29. Novembar 2018
Bolna i svetla tačka naše istorije

Parastosom i polaganjem venaca na Kadinjači je obeležena 77. godišnjica  bitke u Drugom svetskom ratu u kojoj je izginulo  Radnički bataljon predvođen Dušanom Jerkovićem, Andrijom Đurovićem i ostalim borcima koji su od daleko nadmoćnijeg neprijatelja branili slobodu. Ova bitka označava i kraj Užičke republike prve slobodne partizanske teritorije u tada porobljenoj Evropi, koja je trajala od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine.

mladi

“Po šumama i gorama, naše zemlje ponosne…”, “Ide Tito preko Romanije, preko Romanije”, „Pao je četrnaesti kilometar, ali nikada neće Kadinjača“,  i druge partizanske pesme čule su se kao svedočenje i podsećanje na period Drugog svetskog rata.

Na današnji dan legendarni Radnički bataljon predvođen Dušanom Jerkovićem,  Andrijom Đurovićem i borcima koji su bili branioci otadžbine vojnički neškolovan, ali srcem naoružan zaustavio je fašističke snage i omogućio nesmetano povlačenje partizanskih jedinica, građana i Vrhovnog štaba. Pekari, oružari, tekstilci i metalci pre 77. godina prihvatili su neravnopravnu borbu i kao jedan stali na branik otadžbine braneći slobodu u kojoj mi danas živimo i uživamo, poručio  je potpredsednik SUBNOR-a Željko Zirojević.

Brane i Sindja

Borci Radničkog bataljona ovde su se suprotstavili pošasti fašizma verujući da je život vredan samo ako ga čovek živi u slobodi, rekao je Branislav Mitrović, predsednik užičke skupštine, dodajući da je Kadinjača bolna i svetla tačka naše istorije.

Herojstvo boraca Radničkog bataljona i danas je najsvetliji primer borbe za slobodu, ocenio je Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva za rad i boračka pitanja.

„I danas kada se ratovi ne vode samo oružjem i kada neprijatelje ne prepoznajemo samo po uniformi,potrebni su nam novi heroji.Sloboda je najvrednija reč u našem jeziku jeziku i zato je sloboda ono što moramo ostaviti našim potomcima“, poručio je Nerić okupljenima na Kadinjači među kojima je više nego ikada bilo mladih.

Neric

Pored delegacije republičkog odbora SUBNOR-a   vence na spomenik stradalima na Kadinjači položile su delegacije Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Užica, opštine Sevojno, boračke organizacije iz Zlatiborskog okruga, Valjeva, Stare Pazove, kao i Sekcija Prve proleterske brigade iz Barajeva, udruženja veterana ratova devedestih  i potomaka ratnika.

venac

Tekst „Blagoslov slobode“ Milovana Vitezovića govorili su glumci Narodnog pozorišta u Užicu, a poemu „Kadinjača“   Slavka Vukosavljevića  govorila je glumica Ivana Žigon. U program koji je organizovao Vladin Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Narodni muzej Užice i Grad Užice učestvovao je i hor „Braće Baruh“ iz Beograda.

slika za kraj