Budimka dobila vlasnika-ITN Group iz Kosjerića

Autor: eKapija.com
20. Novembar 2019
Budimka dobila vlasnika-ITN Group iz Kosjerića

Požeška Budimka je prodata na javnoj licitaciji za 212 miliona i 700 hiljada dinara kompaniji ITN Group iz Kosjerića koja se bavi inovacijama u poljoprivredi i smrznutim povrćem. Direktorka i suvlasnica ITN-a, Vera Marković rekla je za RTS da su planirane investicije preko 5 mil EUR. a početak rada nekadašnjeg giganta najavljuje za proleće sledeće godine.

Za kupovinu Budimke u kojoj je proizvodnja stala 2015. godine, interesovanje su pretodnih godina pokazale kompanije iz Srbije, Evrope, ali i Azije. Podsetimo, ovo je bila treća prodaja Budimke.

Početna cena po kojoj je fabrika u Požegi i prodata bila je 212,7 miliona dinara, dok je cena farmi za tov junadi bila 11,6 miliona dinara.

Podsećamo, da je fabrika Budimka osnovana u Požegi daleke 1947.  godine i da je decenijama bila simbol kvalitetnih voćnih sokova, marmelada, zimnice i drugih proizvoda. Nekadašnja fabrika je bila među malobrojnim tog tipa u bivšoj Jugoslaviji koje su imale zaokružen tehnološki proces uz savremenu opremu od sirovine do gotovog proizvoda, odnosno od klanice do konzerve.