Čajetina će biti primer za utvrđivanje javnog interesa na lokalnom nivou

18. Septembar 2018
Čajetina će biti primer za utvrđivanje javnog interesa na lokalnom nivou

U velikoj Sali Skupštine opštine Čajetina u sredu 19. septembra 2018. godine, sa početkom u 11 časova, biće održana javna debata o utvrđivanju tema od javnog interesa za opštinu Čajetina, koja će poslužiti u definisanju potreba budžetskog sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom informisanju.

Iz opštine Čajetina pozivaju predstavnike udruženja, organizacija, ustanova i medija kako bi zajednički ustanovili model utvrđivanja javnog interesa na nivou Čajetine, za medijske projekte koji će biti sufinansirani sredstvima iz budžeta ove lokalne samouprave.

Kako se navodi u pozivu, tim modelom Čajetina želi da omogućimo da građani budu informisani o svim temama od javnog interesa, kao i da se obezbede uslovi za transparentno i odgovorno trošenje budžetskog novca namenjenog javnom informisanju.

U ovom veoma značajnom poslu predstavnicima opštine Čajetina pomoći će predstavnici Nezavisnog udruženje novinara Srbije koji su u realizaciji svog projekta “Mehanizam utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou” izabrali Čajetinu za lokalnu samoupravu koja će definisati model utvrđivanja javnog interesa i time biti primer dobre prakse za druge opštine i gradove u Republici.

Razgovor će se održati Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom informisanju.Primarna svrha budžetske podrške projektnim aktivnostima medija je da omogući svim građanima da ostvare svoje pravo na istinito, potpuno, pravovremeno i nepristrasno  informisanje.