Delegacija Užica na obeležavanju 107. godišnjice bitke na brdu Vranovac

Autor: uzice.rs
07. Novembar 2022
Delegacija Užica na obeležavanju 107. godišnjice bitke na brdu Vranovac

Na brdu Vranovac kod Mataruške banje u nedelju 6. novembra obeležena je 107. godišnjica bitke u kojoj je životima štitio odstupnicu srpske vojske prema Raškoj i Kosovu i Metohiji čuveni Užički odred.

Na mestu gde je izgrađen Memorijal Užičkog odreda Vojske Kraljevine Srbije služen je parastos, odata pošta i na spomen obeležje u obliku krsta položeno cveće od strane delegacije Grada Užica u kojoj su bili član Gradskog veća za socijalnu politiku Slobodan Grbić, potpredsednik užičkog odbora potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“ Radiša Marjanović i član tog udruženja Milovan Žugić i direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković.

 

Dejstvujući u sastavu Studeničkog odreda u vremenu od 5. do 14. novembra 1915. godine na prostoru od sela Mataruga do vrha Smrdljuča na planini Čemerno, Četvrti pešadijski puk drugog poziva – Užički puk imao je ogromne ljudske gubitke: 6 oficira, 15 podoficira i 701 vojnika.Tako je za samo dva dana tokom najžešćih borbi na planini Čemerno 11. i 12. novembra 1915. godine iz Užičkog puka poginulo 109 vojnika, podoficira i oficira.

 

 

Bitka na Čemernu bila je poslednja odbrana glavnine srpske vojske i vrhovne komande na čelu sa kraljem Petrom kojoj je prethodilo nekoliko bitaka među kojima i na Vranovcu protiv austrougarskih i nemačkih trupa od 6. do 13. novembra 1915. godine u okolini Kraljeva u kojima je za samo nekoliko dana stradalo preko hiljadu srpskih vojnika. Najveća stradanja na ovom prostoru podneli su ratnici iz Četvrtog pešadijskog puka drugog poziva i Četvrtog pešadijskog puka trećeg poziva koji su bili mobilisani u užičkom kraju.

 

 

 

 

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs