Divlji kuvar sa Momčilom Antonijevićem na Gold gondoli
Gold gondola uspeva da svake sezone iznenadi turiste novim sadržajima koji obogaćuju njihov odmor. Ovog puta pripremili smo specijalnu radionicu za sve ljubitelje prirode želeći da im pružimo iskustvo potpunog jedinstva sa planinskim ambijentom za sva čula.
Uživajući u pejzažima Zlatibora i uz vođstvo našeg poznatog narodonog travara Momčila Antonijevića, učesnici radionice su naučili kako prepoznati lekovite biljke koje rastu upravo ispod trase Gold gondole, šta se od njih sve može spremiti, kao i njihovu primenu u zdravstvene svhre. Sve te specijalitete od prirodnih sastojaka posetioci su degustirali u predivnom ambijentu Ribničkog jezera uz komentar da takav sadržaj do sada nisu iskusili ni na jednoj destinaciji.
Kako spremiti zdrav i ukusan obrok od sastojaka iz prirode, a da pri tom sačuvate njihova osnovna svojstva prilikom pripreme? Odgovor na ovo pitanje saznali su učesnici radionice Divlji kuvar sa Momčilom Atnonijevićem na međustanici Gold gondole.
Promocija zdravih stilova života postala je sastavni deo ponude zlaitborske gondole, a ove sezone u okviru programa „Doživi ritam leta“ naši posetioci istražili su šta sve od lekovitog bilja raste u okolini Ribničkog jezera. Narodni travar, Momčilo Atnonijević, je zajedno sa učesnicima radionice prošetao obalom ovog planinskog bisera gde su direktno iz prirode ubrali sastojke za pripremu spceijaliteta.
„Oni su mogli da vide kako izgleda lincura, trava iva, hajdučica, bela petoprsta i druge lekovite biljke koje rastu na Zlatiboru. Onda smo pripremili pravu divlju gozbu od različitih vrsta divljih biljaka: vranilove trave, koprive, bokvice i divlje nana, a „zvezda“ dana je džem od plodova zove. Možda nije za dijabetičare, ali ukoliko imate priliku obavezno sakupite plodove zove i napravite džem ne samo da zaštitie svoje zdravlje, već i da obradujete okućane.“, poručio je Antonijević.
Narodni travar naglašava da su plodovi zove oprobano sredstvo za brobu protiv virusnih infekcija specijalnog gripa. Nemci su veliki zagovornici upotrebe plodava zove, dok se kod nas više koristi cvet zove. Od plodova koji se sakupljaju u avgustu i septembru prave se izuzetno lekoviti i ukusni džem, sok i liker.
Učesnici radionice su degustirali razna ukusna jela pripremljena u loncu upravo pored Ribničkog jezera što je bio poseban doživljaj, a neki od sastojaka bili su: pasulj, leblebije, kopriva i beli luk.
„Radionica je bila predivna i edukativna. Naučila sam nešto novo, hrana je fantastična i dao mi je neke savete koje ću u potrebiti kad budem spremala svoj pelinkovac.“
„Ovo je jedno lepo iznenađenje koje nismo očekivali na Zlatiboru i osećamo se predivno.“, samo su neki od utisaka posetilaca.
Gold gondola se trudi da svake sezone posetiocima pruži nov doživljaj Zlatibora sa ciljem da nauče nešto novo i promene životne navike, a usput i da ponesu nezaboravne utiske. Zlatibor je planina koja obiluje lekovitim biljem, a nama je da to bogatstvo čuvamo i koristimo njegove prednosti,navodi se na sajtu Gold gondole.
Korišćena fotografija preuzeta sa www.zlatiborpress.rs Foto—ZooM UE