Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke – priče o devojčici Loti

Autor: odiseja.co.rs
14. Decembar 2021
Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke – priče o devojčici Loti

Izdavačka kuća Odiseja nedavno je objavila drugi deo planetarno popularnog serijala za decu Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke nemačke književnice Alise Pantermiler, pod naslovom ,,Ko šiša ovce”. Glavna junakinja serijala, Lota Pantermiler, najbolje će vam objasniti o čemu je reč:

„Ćao, opet ja. Sećate se moje superglupave magične flaute? I dalje mi zagorčava život. Operacija kućni ljubimac nije bila baš uspešna. Umesto psa ili malecke ovce dobila sam papagaja Hanibala koji samo KREŠTI po ceo dan. Od tada radije idem u školu.

Ako se sećate flaute, onda se sigurno sećate i Berenike fon Bedeker. E pa, Berenika je osnovala žensku bandu i u nju pozvala skoro sve devojčice iz razreda. Osim Čejene i mene (i još jedne ili dve devojčice). Zovu se FENSI KLAN SFORCA, ali mi ih zovemo FENSI OVCE, ha-ha! Nemojte misliti da želimo da budemo deo njene bande. Nikako! Osnovale smo sopstvenu i nazvale je DIVLJI ZEČEVI (a kako drugačije?). A pošto su dve devojčice ipak premalo za bandu, uključile smo i jednog dečaka iz razreda. Ali takav život je prilično naporan. I opasan! Naročito kada je jedan od članova totalni flautski antitalenat kao što sam ja. Možda ću ovog puta konačno uspeti da se rešim te glupave flaute!“

U prvom delu serijala ,,Kunići na sve strane“ upoznajemo Lotu, sasvim običnu skoro pa tinejdžerku. Ona ima deset godina, najbolju drugaricu, dva brata blizanca koji su prava noćna mora i roditelje koji joj ne dozvoljavaju da usvoji kućnog ljubimca. ALI Lota ima i glupavu indijsku flautu koju joj je poklonila majka iako zna koliko Lota mrzi da svira flautu. A ta flauta izgleda ima čudne magijske moći koje Loti iz dana u dan zagorčavaju život. Kako se osloboditi flaute? Kako izaći na kraj s blizancima? Kako ubediti roditelje da joj dozvole kućnog ljubimca? Kog ljubimca izabrati? Psa, neku malecku ovcu ili možda jednog od dvesta kunića njene najbolje drugarice Čejene?

Alisa Pantermiler je rođena 1968. godine u Nemačkoj. Odrasla je uz mlađu sestru sa kojom je od osnovne škole izmišljala i zapisivala priče inspirisane knjigama omiljenih pisaca, među kojima izdvaja Mihaela Endea i Astrid Lindgren. Studirala je nemački, umetnost i istoriju na Univerzitetu u Flensburgu. Nakon školovanja, godinu dana je radila kao nastavnik nemačkog jezika u Škotskoj, ali se po povratku u Nemačku predomislila. Više nije želela da radi kao nastavnica već kao knjižarka. U međuvremenu se udala i rodila dva sina kojima je često pričala priče koje je sama izmišljala. Upravo su oni zaslužni što je Alisa Pantermiler danas jedna od najčitanijih nemačkih savremenih književnica za decu. Kako je i sama izjavila u brojnim intervjuima, ko zna da li bi ijedna od njenih knjiga bila objavljena da nije bilo njenih sinova da je na to inspirišu.

Svetsku slavu je stekla serijalom Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke – nizom priča o devojčici Loti. Prva knjiga u serijalu objavljena je 2012. godine i odmah je privukla pažnju publike. Iste godine objavljen je i nastavak, a danas ovaj serijal broji petnaest knjiga i nekoliko miliona čitalaca širom sveta koji svake godine s nestrpljenjem očekuju nove Lotine doživljaje. Alisi nikada ne manjka ideja za pisanje kojem, kako kaže, pristupa spontano. Možda baš u tome leži tajna njene plodne karijere (za samo desetak godina, koliko traje njena književna karijera, uspela je da objavi više od trideset knjiga!). Često ni sama ne zna kako će se započeta priča završiti a najbolje ideje joj dolaze tokom samog pisanja. Junaci je, kako je priznala u jednom intervjuu, često iznenade svojim postupcima.

Ilustracije, bez kojih se danas ovaj serijal ne može zamisliti, potpisuje nemačka umetnica Danijela Kol.

Avanture skoro pa tinejdžerke Lote osvojile su čitaoce širom sveta. Zavirite u njene tajne dnevnike i saznajte zbog čega!