Dojenje=zdravlje i blagostanje odojčeta i majke

05. Avgust 2018
Dojenje=zdravlje i blagostanje odojčeta i majke

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom, podsećaju stručnjaci povodom Svetske nedelje dojenja koja se obeležava od 1. do 7. avgusta. U više od 170 zemalja sveta tokom obeležavanja različitim kampanjama proširuju se znanja i podiže svest o značaju i prednostima dojenja i obezbeđuje podrška dojenju.

dojenje savjeti upute

Neonatolozi i pedijatri ukazuju da je  majčino mleko potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine, jer su sastav i količina majčinog mleka prilagođeni uzrastu deteta i njegovim potrebama. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Iako je zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, državama, organizacijama i institucijama predlaženo je da za najprikladnije datume u njihovim zemljama.


U Srbiji se Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 1. do 7. oktobra pod sloganom „Dojenje – temelj života”. 

2013_10_kako_da_se_pripremite_za_uspesno_dojenje_aps_858773754


 

U okviru Svetske i Nacionalne nedelje dojenja Institut za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”, Centar za promociju i mreža Instituta i zavoda za javno zdravlje u Srbiji raspisuju konkurs za najbolje likovne i literarne radove na temu “Dojenje- temelj života” koji traje do 21. septembra, a namenjen je deci iz predškolskih ustanova i učenicima osnovnih škola u Srbiji.

Detalji konkursa su dostupni OVDE.