Dualno do sigurnog posla

27. Maj 2016
Dualno do sigurnog posla

Prvih 30 operatera za izradu nameštaja koji će naučiti stolarski, tapetarski i lakirerski zanat sešće u klupe Tehničke škole u Užicu 1. septembra ove godine. Njihovo školovanje koje će biti po dualnom sistemu obrazovanja, podrazumeva da će u prvoj godini školovanja tri dana biti na nastavi, a dva na praksi. U drugoj i trećoj godini, čak tri dana na praksi.

Praktična nastava omogućena im je u sedam kompanija iz sektora proizvodnje i prodaje nameštaja koje rade na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Živorad Jovović, vlasnik kompanije Atlas i jedan od inicijatora školovanja za ovaj obrazovni profil, kaže da je ideja nastala iz realne potrebe, usled nedostatka obučenog kadra. Jovović očekuje da će već u junu biti popunjen broj upisanih, da će im baš ovaj obrazovni profil biti prvi na listi želja, a da će od septembra biti motivisani kako za učenje, tako i za praksu u kompanijama. Tvrdi da će se kompanije boriti za dobre učenike, a da će najbolje stipendirati kako bi im i nakon trogodišnjeg školovanja ostali verni.

Grad Užice sprema dopis za nadležno ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u kome će zatražiti da se učenicima sa područja regiona i iz drugih delova Srbije koji upišu ovaj smer omogući smeštaj u domovima učenika u Užicu, najavila je Jelena Vasović, većnica za obrazovanje.Ona smatra da će se praktičnim obrazovanjem smanjiti dokvalifikacije i prekvalifikacije, što su ranije bili načini na koje su firme dolazile do potrebnog kadra.

Tehnička škola iz Užica, primer je dobre prakse za dualno obrazovanje, koje je srpskoj privredi neophodno, istakla je Mirjana Kovačević, direktorka Centra za edukaciju Privredne komore Srbije. Ona je navela da se primer iz Užica mora širiti u ostale regione i privredne sektore u našoj zemlji.

Svi učesnici okruglog stola koji je održan u Užicu složni su da je dualno obrazovanje jedini pravi put da kompanije dođu do kvalitetnih kadrova. Zaključuju da se u narednom periodu zato mora produbljivati saradnja između nadležnih ministarstava (školstva i privrede), učvršćivati saradnja škola, kompanija i lokalnih samouprava. Uvođenje dualnog sistema obrazovanja svi akteri očekuju da bi mogao da prouzrokuje i nove zakone koji bi dodatno regulisali odnose škola i privrede. Važno je i da se motivišu kompanije, jer dualnim sistemom obrazovanja one preuzimaju deo odgovornosti i obrazovnog sistema.

Pre Tehničke škole u Užicu po dualnom sistemu obrazovanja od prošle školske godine upisani bravari- zavarivači u Kraljevu, Subotici, Kragujevcu, Mladenovcu i Obrenovcu, ali i električari u Lazarevcu i Novom Sadu.

Inače, u Nemačkoj više od 80 odsto učenika iz dualnog trogodišnjeg obrazovanja posao nađe upravo kod poslodavca kod kog je imalo praksu. U Švajcarskoj, u sistemu dualnog obrazovanja, nalazi se 128 obrazovnih profila, i za svaki profil zadužena je neka druga kompanija.

Generacije naših roditelja, podsećaju da je gotovo identičan sistem školstva nekada funkcionisao i kod nas. Nazvan drugačije (Škola učenika u privredi) iznedrio je generacije dobrih majstora različitih zanata koji su išli u školu i na praksu i u najvećem broju slučajevima bili stimulisani stipednijama. O tome da li će nakon završenog srednjoškolskog stručnog obrazovanja dobiti posao, niko nije ni razmišljao. Nekada se to podrazumevalo.

Da li će se u skorije vreme,neke dobre stvari iz nama ne tako daleke istorije ponoviti, mogli bi da utvrdimo već za tri godine. Na primeru operatera izrade nameštaja.