Dva domaća dokumentarca – Prilagođeni i Kristina, na prestižnom festivalu u Lajpcigu

Autor: Filmart
09. Oktobar 2023
Dva domaća dokumentarca – Prilagođeni i Kristina, na prestižnom festivalu u Lajpcigu

U utorak, 10. oktobra 2023.godine, dva domaća filma – „Prilagođeni“, Dejana Petrovića i „Kristina“ Nikole Spasića biće prikazana na prestižnom DOK Lajpcig festivalu, u kategoriji Doc Alliance Award.

Podsećamo da su, na ovogodišnjem festivalu u Kanu, oba filma nominovana za godišnju nagradu Doc Alliance Award 2023 od strane mreže sedam vodećih evropskih festivala dokumentarnog filma. Programeri i umetnički direktori festivala Doc Alliance, od 2008, svake godine za nagradu nominuju po jedan kratki i jedan dugometražni dokumentarni film. Među 16 filmova nominovanih za ovogodišnju nagradu nalaze se i dugometražni hibridni film “Kristina”, koji je nominovan od strane FIDMarseille i „Prilagođeni“, koji je predložen od strane Dokufesta za najbolji kratki dokumentarac.

„Kristina“, Nikole Spasića, portretiše izuzetno lepu ženu srednjih godina koja živi ugodno sama, ali nakon tri slučajna susreta sa Markom pita se da li je on duh ili njena srodna duša. Ovaj film premijerno je prikazan na festivalu FIDMarseille i tom prilikom je osvojio First Film Award, a sem toga osvojio je i nagradu za najboljeg reditelja u usponu na Festivalu evropskog filma u Sevilji, specijalno priznanje mladog žirija na Muestra de cinema de Lanzarote, dve nagrade na festivalu Merlinka, za najbolji domaći film i za najbolji međunarodni film i nagradu za najbolju režiju na Martovskom festivalu. Film je prikazan na brojnim festivalima širom sveta, a njegova turneja i dalje traje. Film je snimljen u produkciji producentske kuće Rezon, a distributer za svet je londonska kompanije Reason8. Počevši od 21. septembra film „Kristina“ domaća publika možete pogledati u bioskopima Cineplexx Ušće, Tuckwood Cineplexx, Art bioskop Kolarac, UK Parobrod, Arena Cineplex i drugim bioskopima širom Srbije.

Otkrivajući jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi i uspostavljajući paralelu između azila za pse i društva, “Prilagođeni”, Dejana Petrovića preispituje hijerarhije moći, kao i relativnost autoriteta koji nas uz pomoć nagrade i kazne čini poslušnima. Ovaj višestruko nagrađivani kratki dokumentarac, nakon svetske premijere na festivalu IDFA u Amsterdamu, prikazan je na više od 40 filmskih festivala (Visions du Réel, Millennium Docs Against Gravity Film Festival, Dokufest, Thessaloniki Documentary Festival, Beldocs itd.). Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra Filmart i producentske kuće Cinnamon Films, a distriber je austrijski Square Eyes.

Oba filma su snimljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Tokom ovogodišnjeg, 66. izdanja DOK Lajpcig festivala, koji će biti održan od 8. do 15.oktobra u Lajpcigu, biće prikazano ukupno 225 filmova.

Korišćene fotografije—Nezavisni filmski centar Filmart