Emocije su se izgubile u tehnologiji

17. Mart 2016
Emocije su se izgubile u tehnologiji

U svetu koji se polako menja sve se više gubi prava sposobnost da se emocionalno povežemo. To danas radimo preko društvenih mreža, jer više ne poznajemo emocije. Uglavnom šaljemo ljubavne SMS poruke umesto da dragu osobu zagrlimo i tako joj izjavimo ljubav. Današnji bračni parovi komuniciraju preko društvenih mreža kao da ne žive zajedno.

Komunikaciju koju danas koristimo je površna i bez skoro ikakvih osećanja. Svi jedva čekaju da uzmu svoje pametne telefone i počnu da se dopisuju iako su emocije važne za funkcionisanje. U današnje vreme emocije se polako gube i sve se svodi na reči, a ljudski odnosi završavaju se SMS ili Facebook porukama.

Tehnologije koje se sve više koriste i u edukaciji dece neosporno je da im pomažu u učenju, ali s druge strane uzrokuju nepravilni razvoj empatije i saosećanja. Deca odrastaju uz ekrane računara, a oni nemaju emocije i zato se  gubi sposobnost čekanja informacija jer smo navinuti na instant rešenja. Svima nam je sve na dohvat ruke, pa je strpljenje strani pojam.

To je i razlog sve veće stope dece koja imaju ADD i ADHD dijagnozu. Tokom poslednjih deset godina ove dijagnoze su porasle za 66%, a upravo u tom period beleži se i najveći razvoj tehnologije.