Evropski dan jezika pokazao bogatstvo različitosti i zanimljivosti

Autor: Mirjana R. Pejović, Ana Duković, Marina Jevtić
28. Septembar 2023
Evropski dan jezika pokazao bogatstvo različitosti i zanimljivosti

Širom Evrope 26. septembra svake godine, počevši od 2001. godine, obeležava se Evropski dan jezika. Na svetu postoji između 6 i 7000 jezika, a samo ih u Evropi ima više od 220. Svi predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura. Raditi na očuvanju evropske jezičke baštine nemoguće je bez svesti o važnosti očuvanja vlastitog jezika.

Stručno veće nastavnika stranih jezika i školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu na različite načine, već više od decenije, podstiču svoje učenike da prigrle učenje jezika u školi i izvan nje, i zajednički slave kulturnu i jezičku raznolikost. Članovi Bibliotečke sekcije izradili su nekoliko panoa o jezičkim zanimljivostima i napisali pozdrave dobrodošlice na zvaničnim jezicima Evropske unije.

Tradicionalno su obeležili Evropski dan jezika i ove godine, organizujući kviz „Da li si detektiv za jezike?“, u kome su uzeli učešće učenici, ali i zaposleni škole.
Nakon upoznavanja takmičara i publike kroz niz kratkih i interesantnih zanimljivosti o jezicima uopšte, pevanja pesama u izvođenju učenika 3. i 4. razreda na engleskom jeziku i recitovanja pesme na francuskom jeziku, Tara Sretković, učenica osmog razreda, govorila je o jeziku gluvih i nagluvih lica, kako ga je naučila i zašto je važan, a potom su učesnici ekipa imali za zadatak da pogode šta je pokazala znakovnim jezikom.
Sledile su pripremljene igre za pet ekipa koje su činili učenici i nastavnici, učitelji i pedagog škole. Svi su se trudili da doprinesu svojoj ekipi.

Takmičari su imali zadatak da prepoznaju zastave evropskih zemalja, da slažu slagalice sa likovima poznatih pisaca, a osim imena pisaca, zapisivali su i njihova najpoznatija dela. U okviru Muzičkog tobogana, učenice sedmog razreda svirale su poznate melodije, čije su nazive ekipe imale za zadatak da prepoznaju. Bilo je smeha, tačnih i poneki pogrešan odgovor. Kroz prezentaciju fotografija poznatih ličnosti iz sveta sporta, muzike, filma, nauke i mode, za zadatak su imali takođe da pogode iz kojih zemalja potiču popularne ličnosti, a na kraju su prepoznavali iz kojih evropskih jezika potiču tekstovi koje su videli putem projekcije.

Jedan zadatak je smenjivao drugi, tišina pri rešavanju i aplauzi – to su slike ovog kviza. Učesnici su pokazali zavidno znanje, razvili timski i takmičarski duh i uvideli važnost opšte kulture. Svi učesnici dobili su na poklon knjige kompanije The English Book i rastali smo se sa potvrdom da učenjem stranog jezika širimo vidike, upoznajemo druge kulture i otkrivamo nove teritorije… Još jedan zajednički trud, prijatno iskustvo, ali i podsticaj svima da poboljšaju kako znanje, tako i razumevanje. Jezik je jedno od najznačajnijih obeležja kulture i temelj ljudskog roda na kom počiva kulturna istorija i tradicija čovečanstva.

Fotografije—Mirjana R. Pejović, Ana Duković, Marina Jevtić