Film „Prilagođeni” Dejana Petrovića osvojio nagradu za najbolji kratki dokumentarni film u Egiptu

30. Mart 2022
Film „Prilagođeni” Dejana Petrovića osvojio nagradu za najbolji kratki dokumentarni film u Egiptu

Dokumentarni film „Prilagođeni” Dejana Petrovića osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na upravo završenom 23. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma Ismailia u Egiptu. Na festivalu koji je održan od 17. do 23. marta, u organizaciji Filmskog centra Egipta, prikazano je 12 kratkih dokumentaraca iz Španije, Kirgistana, Gruzije, Holandije, Italije, Indije, Rusije, Nemačke, Egipata i Srbije.

Nagrada za najbolji kratki dokumentarni film dodeljena je dokumentarcu „Prilagođeni”, Dejana Petrovića, dok je “Soy Libre”, rediteljke Laure Portier iz Belgije, proglašen je najboljim dugometražnim dokumentarcem festivala.

Film „Prilagođeni“, nakon svetske premijere u takmičarskom programu festivala IDFA, u novembru prošle godine, do sada je prikazan u Kanadi (Pendance Film Festival), Finskoj (Vera Film Festival), Grčkoj (Thessaloniki Film Festival) i Egiptu. Tokom aprila, film će takođe biti prikazan na festivalima u Holandiji (Go Short Festival) i Južnoj Koreji (39. Međunarodnom festivalu kratkog filma u Busanu).

„Prilagođeni” je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i producentske kuće Cinnamon Films, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Važne online adrese:

Sajt filma: www.film-art.org/adjusting

Trailer filma: https://youtu.be/lbinlGYpDlo

Autorka fotografija—Milica Đorđević